14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialEtica in era Al Qaeda

Etica in era Al Qaeda

Pe la mijlocul anilor '80, BAE Systems, cea mai mare companie de armament din Marea Britanie si a patra din lume, a semnat un contract in valoare de 40 de miliarde de lire cu guvernul saudit, numit Al-Yamamah, adica „Porumbelul”. Pentru BAE, acest contract a insemnat supravietuirea in conditiile competitiei necrutatoare cu companiile americane. Niciun efort nu era, asadar, prea mare pentru a-i face pe sauditi fericiti si BAE a constituit un „fond de protocol” de 60 de milioane pentru a se asigura ca familia regala saudita ramane astfel. Pentru ca nu e usor sa faci fericit un print saudit. Din acest fond au fost platite vacante extravagante, masini de lux (inclusiv un Rolls-Royce placat cu aur), apartamente pentru amantele printilor si, bineinteles, „prime” consistente in bani-gheata.
Cu aproape doi ani in urma, Biroul Pentru Fraude Grave (SFO) din subordinea Procurorului General al Marii Britanii, a declansat o ancheta asupra modului in care BAE a cheltuit acesti bani. Anchetatorii au dat, inevitabil, peste anumite conturi din Elvetia apartinand unor membri ai familiei regale saudite. Bancherii elvetieni au fost obligati sa-si informeze clientii ca nu mai pot pastra secretul bancar.
Am uitat sa va spunem ca in luna august a acestui an a fost anuntat un nou contract intre BAE si Arabia Saudita pentru vanzarea a 72 de avioane Typhoon Eurofighter, in valoare de 20 de miliarde de lire.
De indata ce au aflat ca ancheta a ajuns in Elvetia, sauditii nu au intarziat sa reactioneze. Ambasadorul saudit la Londra, printul Mohammed bin Nawaf, s-a dus direct in Downing Street 10 si i-a prezentat sefului de cabinet al lui Blair, pozitia Riadului. Daca guvernul britanic nu suspenda ancheta, atunci Arabia Saudita va suspenda contractul Typhoon si se va reorienta fie spre achizitionarea de avioane F-15 din Statele Unite, fie, un gand insuportabil la Londra, de avioane Rafale din Franta. Din partea cealalta, BAE a amenintat la randul ei ca isi inchide facilitatile din Marea Britanie si se muta cu totul in Statele Unite. Dincolo de prejudiciul economic, aceasta ar insemna pierderea a 50.000 de locuri de munca.
Nu este pentru prima oara cand Arabia Saudita recurge la santaj comercial, dar de data aceasta lucrurile au mers mai departe. Riadul a amenintat ca orice cooperare in domeniul luptei antiteroriste va fi suspendata si Arabia Saudita va inceta sa mai furnizeze guvernului britanic informatii despre Al Qaeda. Rezultatul a fost ca vinerea trecuta procurorul general, Lordul Goldsmith, a anuntat in Parlament suspendarea anchetei SFO din ratiuni de stat.
Multi s-au grabit sa denunte din nou „perfidul Albion”. Cu siguranta, a fost creat un precedent pentru o abordare cinica a politicii globale, un semnal puternic pentru revenirea la realpolitik. Dar o intrebare ramane: Cand Al Qaeda devine subiect de santaj eficace intre guverne, ce mai ramane din principiile morale universale?

Cele mai citite

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Autoritățile din Capitală și Ilfov declară că sunt pregătite să intervină, dacă vor exista situații de urgență

La nivelul tuturor sectoarelor, au fost activate echipele de intervenție în regim de permanență, cu utilaje și materiale În Sectorul 6, primăria a cerut reprezentaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă