2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialEste exact ca in decembrie 2004!

Este exact ca in decembrie 2004!

Dupa cum era de asteptat, sondajele la iesirea de la urne indica un scor foarte strins. Nici vorba de diferenta confortabila, de opt puncte, in favoarea lui Geoana pe care a indicat-o INSOMAR inaintea dezbaterii televizate de joi. Lucrurile s-au schimbat radical dupa ce milioane de oameni au aflat ca liderul PSD s-a dus in miez de noapte la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-i da explicatii de ce l-a numit intr-un interviu "malefic si turbulent". Atit gestul sau cit si lamuririle ulterioare oferite de Vintu, care a declarat senin ca el si Geoana au luat de comun acord decizia sa tina ascunsa prietenia care ii leaga de patru ani, l-au adus pe candidatul PSD in situatia de a pierde mult din avantajul pe care ar fi trebuit sa i-l aduca sustinerea totala oferita de coalitia anti-Basescu. Incepind de duminica dimineata, de cind satele s-au trezit devreme pentru a vota majoritar partidul rosu, procentele lui Geoana au inceput sa se topeasca vazind cu ochii, pe masura ce electoratul urban inclina balanta in favoarea lui Basescu. Spre seara, nimeni nu mai indraznea sa dea nici un pronostic ferm. Incepind cu ora opt, toate sursele au inceput sa ne spuna acelasi lucru: diferenta este mica si chiar daca ea este in favoarea lui Geoana, voturile din strainatate, neluate in calcul la exit-poll-uri, ne pot da analizele peste cap. Si cu toate acestea, majoritatea institutelor l-au dat invingator pe Mircea Geoana, insa cu un scor care se inscrie in marja de eroare.

Sintem, practic, in aceeasi situatie ca in decembrie 2004. Si atunci si acum nu poti pune mare pret pe sondajele efectuate la iesirea de la urne, cu atit mai mult cu cit cele anuntate la ora 21.00 reflecta datele culese la ora 19.00. Si atunci, ca si acum, principalele televiziuni si majoritatea ziarelor erau de partea candidatului PSD. Si chiar daca unii au stiut ca Adrian Nastase este cotat mai prost in exit-poll-uri au preferat, in cel mai bun caz, sa indice un scor perfect egal 50% – 50% pentru a nu risca o rasturnare de situatie. Asa se face ca seara, Nastase s-a dus la culcare ca nou presedinte al Romaniei, iar dimineata s-a trezit invins. Se poate repeta acelasi scenariu si cu Mircea Geoana? Teoretic si practic, da.

Daca ne uitam la cifrele date de CURS, institutul care a realizat sondajul pentru TVR si care pare in pozitia cea mai neutra de aceasta data, diferenta intre cei doi candidati este de 1,4% – Geoana, 50,7%, Basescu, 49,3% – un rezultat in marja de eroare, care poate suferi modificari substantiale. Sa nu uitam, deasemenea, ca INSOMAR, care ii ofera acum punctajul cel mai mare lui Geoana (51,2%) l-au dat drept cistigator si in primul tur, iar cifrele au fost contrazise flagrant.

Diferenta de aproximativ o suta de mii de voturi in plus pe care o revendica in acest moment atit echipa lui Traian Basescu cit si cea a lui Mircea Geoana va genera o disputa aprinsa. In primul rind, pentru ca nu au existat alegeri in ultimii 20 de ani fara a fi marcate de acuzatii masive de frauda.

Foarte interesant este faptul ca, inainte de primul tur, PSD a promovat pina la isterie tema fraudarii votului de catre PDL pentru a o abandona aproape complet in turul doi. Era evident ca pericolul unui posibil furt era mult mai amenintator la votul final, cel decisiv, in conditiile in care se stia fara dubiu ca diferenta dintre Basescu si Geoana este foarte mica. In cel mai rau caz, tirul acuzatiilor ar fi trebuit sa se mentina cel putin la acelasi nivel ca in primul tur, daca nu chiar sa se intensifice, insa in nici un caz sa nu scada pina la a deveni irelevant. Si cu toate acestea, surprinzator, in ultimele doua saptamini, tema fraudarii alegerilor a disparut complet din discursurile liderilor social-democrati. Au avut cumva o premonitie ca Mircea Geoana va fi declarat cistigator la un scor foarte strins, caz in care prezenta acestei suspiciuni pe agenda publica ar fi fost mai degraba in dezavantajul lor?! Daca avansul lui Geoana va fi confirmat si de numaratoarea oficiala, este in interesul evident al PSD ca nimeni sa nu mai pronunte cuvintul frauda. Si invers, daca Basescu va iesi primul, PSD isi va reactiva acuzele vehemente de frauda impotriva echipei PDL, pe ideea ca este mai convingator cine striga mai tare.

Este clar ca PSD a invatat ceva din exeperienta de acum cinci ani. De atunci incoace, am auzit in numeroase ocazii lideri PSD declarindu-se convinsi de faptul ca au pierdut alegerile deoarece l-au abandonat prea devreme pe Adrian Nastase in acea noapte de 12 decembrie 2004 si ca nu si-au jucat cartile pina la capat. Este exact ce incearca sa evite acum. Nu am inteles niciodata ce au vrut sa spuna prin "jocul pina la capat", dar cred ca aseara am avut raspunsul. Regia minutioasa , "a la America", care a avut scopul de a prezenta un Geoana si un PSD convinsi suta la suta de victorie, a fost pregatita cu mult timp inainte ca acestia sa aiba habar care va fi scorul.
In acest scenariu, sondajele care il plaseaza pe Mircea Geoana pe primul loc vor juca un rol important: sa dea ragaz PSD-ului pentru a numara voturile din postura de cistigator. Daca ele vor iesi dupa cum spun sondajele, cu atit mai bine. Daca nu, macar vor sti ca "au jucat pina la capat", iar institutele de sondare a opiniei publice sa se descurce singure cu explicatia unei erori impinsa dincolo de limitele matematicii. Si daca se ajunge la o diferenta mica in favoarea lui Basescu, echipa lui Geoana poate spune ca e ceva suspect, deoarece "uita-ti ce diferenta mare intre sondaje si cifrele oficiale, sigur e ceva in neregula!"

La ora la care scriu aceste rinduri, 11 noaptea, se arata primele semne ale unei rasturnari de situatie, PD-L anuntind ca numaratoarea paralela din 40% din sectiile de votare indica o victorie a lui Traian Basescu cu 50,7%. Foarte probabil, PSD va reactiona similar, iar ziua de luni va consemna o competitie a cifrelor rezultate din numaratorile paralele. Va urma o noapte alba, in care ambele partide isi vor pune la bataie toate fortele pentru a demonstra victoria candidatului lor. Esential este, insa, un singur lucru: rezultatele pe care le va anunta Biroul Electoral Central, oficial, trebuie sa fie deasupra oricaror supiciuni. Ultimul lucru de care mai are nevoie Romania acum este un rezultat electoral dubios, asupra carora sa planeze banuieli de frauda si care sa arunce tara intr-o criza politica. Insa, si daca BEC va da rezultate oficiale clare, candidatul invins trebuie sa aiba taria de a-si recunoaste infringerea si sa nu incerce sa ia ostatica aceasta tara, pentru a-si razbuna o ambitie personala neimplinita!

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă