31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialEroul naţional croat, Ante Gotovina, condamnat la 24 de ani de închisoare

Eroul naţional croat, Ante Gotovina, condamnat la 24 de ani de închisoare

Generalul croat Ante Gotovina a primit 24 de ani de închisoare, iar Mladen Markaci a primit 18 ani de închisoare, pentru diverse acte comise împotriva sârbilor la sfârşitul războiului din Croaţia, în 1995, relatează NewsIn.

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a exonerat pe al treilea acuzat, Ivan Cermak.

Ante Gotovina, Ivan Cermak şi Mladen Markac pe care mulţi croaţi îi consideră eroi naţionali  erau vizaţi de nouă capete de acuzare, printre care omucidere, persecutare şi distrugere de proprietate. Cei trei sunt judecaţi la Haga din 2008.

Joi au fost ridicate ecrane gigantice în Croaţia pentru transmiterea live a verdictelor. Premierul croat, Jadranka Kosor, a chemat la calm şi a spus că speră că instanţa „va recunoaşte justeţea” războiului croat pentru independenţă.

Pentru croaţi, verdictul este considerat o decizie pe tema legitimităţii războiului lor de independenţă, considerând că ei s-au apărat de agresorii sârbi. Croaţii au promis proteste, în cazul în care cei trei vor fi condamnaţi.

Însă, pentru sârbi, povestea este cu totul alta. Mulţi trăiesc în continuare în centre de refugiaţi din Serbia şi spun că atrocităţile din războiul croat au fost comise de toate părţile, subliniind că de atunci ei au fost judecaţi pentru crimele lor.

Cei trei sunt acuzaţi de crime comise în unele dintre cele mai grave acte de epurare etnică din războaiele din fosta Iugoslavie, când 200.000 de sârbi au fost alungaţi din Croaţia în 1995 şi cel puţin 150 au fost ucişi.

Cei care îl apără pe Gotovina au subliniat că acesta a făcut tot ce putea pentru a-şi împiedica trupele să comită crime. Procurorii au cerut 27 de ani de închisoare pentru Gotovina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă