20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialErdogan, la un an de la lovitura de stat eșuată: Nu se...

Erdogan, la un an de la lovitura de stat eșuată: Nu se pune problema ridicării stării de urgență

Președintele Recep Tayyip Erdogan a precizat, miercuri, că nu se pune problema ridicării stării de urgență în Turcia, impusă la scurt timp după tentativa eșuată de puci militar din 15 iulie 2016, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Nu se pune problema ridicării stării de urgență cu toate câte se întâmplă. Lumea se întreabă când va lua sfârșit starea de urgență. Va lua sfârșit când toată afacerea se va încheia'', a spus Erdogan, într-un discurs susținut în fața unor investitori, la Ankara.

Totodată, într-o serie de declarații făcute la postul BBC, Erdogan a spus că, în opinia sa, Uniunea Europeană „nu este indispensabilă pentru Turcia'' și că ar fi chiar „o consolare'' dacă blocul comunitar va decide să nu accepte țara sa ca membru al clubului european.

„Dacă UE spune sincer: 'nu putem accepta Turcia în UE', aceasta ar fi o ușurare pentru noi. Atunci am trece la planul B și la planul C. Uniunea Europeană nu este indispensabilă pentru noi. Suntem relaxați'', a declarat Erdogan miercuri la BBC, potrivit EFE.

Președintele turc a subliniat că țara sa se poate descurca și singură și s-a plâns că UE nu-l invită la summituri și îl face „să-și piardă timpul''. „În primul meu mandat de prim-ministru, Turcia era calificată — în timpul summiturilor liderilor Uniunii Europene — drept o țară care reușise o revoluție tăcută. Însă acum, aceeași UE nu doar că nu ne invită la summiturile liderilor săi, ci ne face să ne pierdem și timpul. Aceasta este situația în momentul vorbirii'', a insistat Erdogan.

În opinia sa, majoritatea turcilor nu mai sunt favorabili Uniunii Europene și consideră că acțiunea acesteia față de Turcia nu este sinceră. „În pofida tuturor acestor lucruri, noi vom continua să fim sinceri cu UE pentru încă un timp'', a adăugat el.

Pe de altă parte, Erdogan a negat că Turcia ar fi trimis la închisoare 150 de ziariști și a dat asigurări că doar două persoane din cadrul breslei au fost arestate.

Cele mai citite

Cod galben de ploi, în aproape toată țara, până la sfârșitul mini-vacanței de Sfânta Maria. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ pentru aproape...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă