30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialErdogan, la un an de la lovitura de stat eșuată: Nu se...

Erdogan, la un an de la lovitura de stat eșuată: Nu se pune problema ridicării stării de urgență

Președintele Recep Tayyip Erdogan a precizat, miercuri, că nu se pune problema ridicării stării de urgență în Turcia, impusă la scurt timp după tentativa eșuată de puci militar din 15 iulie 2016, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Nu se pune problema ridicării stării de urgență cu toate câte se întâmplă. Lumea se întreabă când va lua sfârșit starea de urgență. Va lua sfârșit când toată afacerea se va încheia'', a spus Erdogan, într-un discurs susținut în fața unor investitori, la Ankara.

Totodată, într-o serie de declarații făcute la postul BBC, Erdogan a spus că, în opinia sa, Uniunea Europeană „nu este indispensabilă pentru Turcia'' și că ar fi chiar „o consolare'' dacă blocul comunitar va decide să nu accepte țara sa ca membru al clubului european.

„Dacă UE spune sincer: 'nu putem accepta Turcia în UE', aceasta ar fi o ușurare pentru noi. Atunci am trece la planul B și la planul C. Uniunea Europeană nu este indispensabilă pentru noi. Suntem relaxați'', a declarat Erdogan miercuri la BBC, potrivit EFE.

Președintele turc a subliniat că țara sa se poate descurca și singură și s-a plâns că UE nu-l invită la summituri și îl face „să-și piardă timpul''. „În primul meu mandat de prim-ministru, Turcia era calificată — în timpul summiturilor liderilor Uniunii Europene — drept o țară care reușise o revoluție tăcută. Însă acum, aceeași UE nu doar că nu ne invită la summiturile liderilor săi, ci ne face să ne pierdem și timpul. Aceasta este situația în momentul vorbirii'', a insistat Erdogan.

În opinia sa, majoritatea turcilor nu mai sunt favorabili Uniunii Europene și consideră că acțiunea acesteia față de Turcia nu este sinceră. „În pofida tuturor acestor lucruri, noi vom continua să fim sinceri cu UE pentru încă un timp'', a adăugat el.

Pe de altă parte, Erdogan a negat că Turcia ar fi trimis la închisoare 150 de ziariști și a dat asigurări că doar două persoane din cadrul breslei au fost arestate.

Cele mai citite

Președintele indonezian sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei

Președintele indonezian este la Kiev unde sprijină „misiunea de pace” a Ucrainei, în încercarea de a debloca exporturile de cereale ucrainene, de care țara...

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă