31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialErdogan face apel la SUA sa intervina in Kurdistanul irakian

Erdogan face apel la SUA sa intervina in Kurdistanul irakian

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a facut apel la Statele Unite ale Americii sa actioneze de urgenta asupra rebelilor kurzi care si-au intensificat atacurile ce au ca punct de pornire bazele din nordul Irakului, avertizand ca prelungirea politicii sale de pasivitate va dauna relatiilor SUA cu principalii sai aliati musulmani, informeaza Associated Press, monitorizata de Rompres.

 

Turcia este tot mai nemultumita de lipsa de actiune a trupelor SUA, pentru ca americanii nu si-au respectat promisiunea de a lua masuri impotriva rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care ataca frecvent Turcia pornind din nordul Irakului. Guvernul de la Ankara a dislocat trupe in acest an la frontiera sa cu Irakul, iar amenintarea unei incursiuni militare a Turciei pe teritoriul irakian a fost tot mai des vehiculata.

 

“Asteptarile noastre sunt foarte clare in acest punct. Autoritatile irakiene si SUA trebuie sa ia urgent masuri concrete si nu sa le mimeze… Din pacate nu am vazut pana acum niciun pas concret in aceasta directie”, a declarat joi premierul turc Erdogan in cadrul Consiliului de Relatii Externe de la New York.

 

In prezent se negociaza un pact antiterorism cu Irakul, prin care Turcia vrea sa obtina dreptul de a-i urmari pe rebelii kurzi peste granita. Acest acord, care urma sa fie semnat joi, nu a fost inca aprobat.

 

SUA considera PKK o organizatie terorista, dar oficialii de la Washington au ezitat sa actioneze in zona locuita in majoritate de kurzi din teama de a nu agrava situatia din Irak, afectata deja de grave violente, in conditiile in care regiunea din nordul Irakului a fost una dintre cele mai stabile.

 

Autoritatile irakiene, prevazatoare fata de o noua posibila amenintare la adresa suveranitatii nationale, asa cum au fost in trecut si arestarea de catre SUA a unor cetateni iranieni sau uciderea a 11 cetateni irakieni de catre o firma de paza americana, nu sunt nerabdatoare sa vada inca o putere militara straina actionand pe teritoriul sau, comenteaza Associated Press.

 

Relatiile dintre Washington si Ankara au fost tensionate in ultimii ani, in principal din cauza razboiului din Irak. Turcia, un partener strategic al NATO, a refuzat sa permita SUA sa lanseze operatiunea militara impotriva Irakului de pe teritoriul sau in 2003, iar un sondaj recent de opinie arata ca doar noua procente dintre turci au o perceptie buna in ceea ce priveste SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă