19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialErdogan cere partidelor politice să mențină stabilitatea în Turcia

Erdogan cere partidelor politice să mențină stabilitatea în Turcia

Președintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel luni la partidele politice din țară să acționeze cu ”responsabilitate” pentru a menține ”stabilitatea” în Turcia, informează Mediafax.

”În acest nou proces, este de importanță crucială pentru toate partidele politice să acționeze cu sensibilitatea necesară și să adopte o atitudine responsabilă pentru a păstra atmosfera stabilității și încrederii, precum și câștigurile noastre democratice”, a subliniat Erdogan într-un comunicat preluat de AFP.

Citește și: Cum comentează presa internațională rezultatele alegerilor din Turcia

Președintele Erdogan a luat act de rezultatele alegerilor și a pledat pentru formarea unui guvern de coaliție.

”Rezultatele actuale nu oferă niciunui partid oportunitatea de a forma singur guvernul”, a afirmat el.

Partidul Justiției și Dezvoltării a câștigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament, obținând doar 40,8% din voturi (față de 50% acum patru ani), ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri din cele 550 ale parlamentului, o situație în care formațiunea președintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliție, conform rezultatelor oficiale ale scrutinului de duminică din Turcia.

Citește și: Primele efecte după rezultatele alegerilor din Turcia

AKP este urmat în clasament de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), care a obținut 25% din voturi și în consecință va avea 132 de mandate parlamentare, Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, dreapta), cu 16,3% și 80 de locuri în parlament, și Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), cu 13,1% și 80 de parlamentari în forul legislativ de la Ankara.

Rezultatele alegerilor de duminică au spulberat visul președintelui Erdogan de a aduce modificări Constituției pentru a instaura un regim prezidențial puternic. Proiectul, denunțat de celelalte partide ca ‘dictatură constituțională’, impunea ca AKP să obțină cel puțin 330 de locuri pentru a putea să adopte singur această inițiativă.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă