25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialEnigmele diversiunilor din decembrie 1989, inca secrete

Enigmele diversiunilor din decembrie 1989, inca secrete

» Nici dupa 20 de ani, la Galati nu au fost descalcite enigmele unora dintre cele intamplate in decembrie 1989.

» Navalistii ar fi trebuit sa se impuste cu siderurgistii, pentru apararea sediului "puterii populare" exercitate de maiorul Platica Vidovici, devenit mai tarziu "baronul" local PDSR.

In perioada revolutiei, la Galati, din cauza diversiunilor preconizate sau improvizate, care au creat o psihoza a terorismului, paroxismul a fost atins pe 23 decembrie, cand, dupa lasarea serii, a fost lansat zvonul ca spre Galati s-ar indrepta mai multe elicoptere, teroristii intentionand sa declanseze un atac asupra orasului. A fost ordonat camuflajul in tot orasul, a fost oprit traficul, fiind permisa numai circulatia autovehiculelor militare. In scurta vreme a fost declansata si lupta cu teroristii, din mai multe puncte din oras fiind trase "ca la nunta" salve de artilerie.

S-a tras numai cu trasoare, ceea ce a sporit valoarea "spectacolului", chiar daca astfel teroristii puteau descoperi usor punctele din care se trage si sa lanseze contraatacuri. Pe 24 decembrie, maiorul Ilie Platica Vidovici, sef al dispozitivului de paza de la sediul fostei judetene PCR, unde fusese instalat comitetul provizoriu FSN, a dat o lovitura de palat, arestandu-i pe toti membrii comitetului. Pentru ca ii banuia pe membrii comitetului, in mare parte profesori, de terorism!

Dupa lovitura de palat, a existat riscul unei confruntari intre membrii garzilor patriotice de la santierul Naval si de la Combinatul Siderurgic. La detasamentul din santierul Naval s-a dat alarma pentru ca sediul fostei judetene PCR, acum centrul de putere al maiorului Platica, este atacat de teroristi care vin pe actuala strada Eroilor. Li s-a ordonat sa plece sa apere sediul, intrand in dispozitiv prin spatele cladirii. Atunci li s-a ordonat sa ia munitie si sa incarce armele, dar mai multi ingineri navalisti au fost de parere ca, pentru evitarea schimburilor de focuri din cauza unor confuzii, lazile cu munitie trebuie sa fie luate in autobuz, iar munitia sa fie distribuita doar daca situatia impune folosirea munitiei de razboi. Cand au ajuns, au constatat ca nu era vorba de nici un atac al teroristilor. Ulterior, s-a aflat ca fusese data o alerta similara si garzilor patriotice de la Combinatul siderurgic, dar acolo mesajul suna altfel: teroristii pusesera stapanire pe sediul Comitetului Provizoriu.

» In revolutie si-au pierdut viata 17 galateni
In Revolutie au murit 17 galateni, dar numai trei in Galati, restul pierzandu-si vietile in schimburile de focuri de la Metrou, sau de la Timisoara si Oradea. Cele trei victime au fost: un barbat calcat de un tanc pe 24 decembrie in localitatea Movileni, un militar, care a fost impuscat pe 27 decembrie in timp ce sarea gardul unitatii dupa ce fusese in oras, si un barbat impuscat pe 5 ianuarie la Posta Centrala din Galati.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă