Regia furnizoare de energie termica din Targu-Mures, SC „Energomur”, a solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa preia datoria catre furnizorul de gaz „Distrigaz Nord” SA, intrucat proprietarul german, E. ON Ruhrgas, nu s-a aratat dispus la o esalonare a platilor restante pe mai mult de trei luni.
„In ceea ce priveste „Distrigaz”, s-a facut o esalonare a facturilor neachitate si a facturilor curente. Pe primele am reusit sa le achitam, cele curente nu. In momentul de fata, avem datorii de 74 de miliarde lei vechi si alte 5 miliarde de lei vechi penalizare catre „Distrigaz Nord”. Este vorba de o parte a facturii pentru luna martie, plus facturi din aprilie, mai si iunie. Nu avem de ce sa ne angajam la esalonarea la care este dispus furnizorul de gaz, din moment ce stim ca nu putem plati intr-un interval asa de scurt”, a declarat directorul „Energomur”, Andrea Bauer.
Potrivit sursei citate, in conditiile in care AVAS ar fi de acord sa preia datoria, s-ar putea stabili, impreuna cu proprietarul regiei – Consiliul Local Targu-Mures – o varianta de plata a datoriilor restante de catre societate catre AVAS, in cinci-sapte ani.
„AVAS ar putea sa adauge aceste datorii la cealalta suma, de 129 de miliarde lei vechi, reprezentand creante ale „Distrigaz”, pe care a preluat-o in momentul privatizarii companiei”, a mai afirmat Bauer. Aceasta sustine ca AVAS a cerut societatii „Energomur” sa intocmeasca un plan de afaceri pentru a avea o baza de discutie asupra acestei posibilitati cerute de regia furnizoare de agent termic a municipiului.
„Ni s-a spus ca trebuie depus un avans de 20-25 la suta si sa se deschida o discutie cu proprietarul, care este Consiliul Local. Din discutiile cu primarul orasului, Dorin Florea, si consilierii locali, a reiesit ca sunt dispusi sa isi asume o astfel de responsabilitate”, a mai spus directorul regiei. Andrea Bauer a completat ca din pretul de productie a gigacaloriei, 60-65 la suta il reprezinta gazul metan, restul fiind reprezentat de energie electrica, apa, cheltuieli materiale (de intretinere), salarii si un procent de 4 la suta profit, care, insa, nu este niciodata obtinut. „Facturile la gaz, energie electrica, apa sunt prioritatile noastre de plata”, a adaugat aceasta.