31.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialEmmy la indigo: "Mad Men" si "30 Rock", marii castigatori

Emmy la indigo: „Mad Men” si „30 Rock”, marii castigatori

» Palmaresul principalelor distinctii ale celei de-a 61-a ceremonii Emmy este aproape o copie a celui din anul precedent. Serialul de comedie "30 Rock" si drama "Mad Men" au fost marii castigatori, Glenn Close a fost din nou recompensata pentru "Damages", iar Bryan Cranston pentru "Breaking Bad", in vreme ce Alec Baldwin isi conserva premiul pentru Cel mai bun actor de comedie.

» Singura surpriza a venit din partea actritei australiene Toni Collette, care a fost recompensata cu premiul pentru Cea mai buna actrita intr-un serial de comedie, "United States of Tara", suflandu-i statueta carismaticei Tina Fey.

 

Productia NBC "30 rock" conducea in top, fiind nominalizata la 22 de categorii, insa a castigat doar cinci Premii Emmy, inclusiv pe cele pentru Cel mai bun actor intr-un serial de comedie (Alec Baldwin), Cel mai bun serial de comedie si Cel mai bun scenariu de comedie, transmite Reuters. Serialul, recompensat al treilea an consecutiv, spune cu umor povestea vietii cotidiene a unui post de televiziune. Este difuzat si in Romania de TVR 1. Totusi, creatoarea acestui serial, Tina Fey, castigatoarea de anul trecut a categoriei Cea mai buna actrita intr-un serial de comedie, a pierdut anul acesta in fata australiencei Toni Collette, premiata pentru excelenta interpretare din "United States of Tara". Toni Collete a fost considerata o revelatie a galei gratie rolului pe care il interpreteaza, cel al unei femei care jongleaza intre personalitatile sale multiple si o familie disfunctionala.

Urmatoarea pe lista, productia AMC "Mad Men", care a avut 16 nominalizari, a castigat doar trei premii Emmy, inclusiv premiul pentru Cel mai bun serial-drama. "Mad Men" – portretul unei agentii de publicitate a anilor ‘60 – a facut istorie anul trecut la Gala Emmy, fiind prima productie a unei alte companii decat HBO care a castigat premiul pentru Cel mai bun serial drama. Glenn Close a castigat Premiul Emmy pentru Cea mai buna actrita intr-un serial drama, pentru rolul din productia FX "Damages". La primirea premiului, Close a declarat ca in acest serial joaca "rolul vietii sale", cel al unui avocat nemilos.

Bryan Cranston a castigat premiul pentru Cel mai bun actor intr-un serial drama, pentru rolul unui profesor de chimie care devine traficant de droguri pentru a-si plati facturile medicale, in productia AMC "Breaking Bad". Iar Brendan Gleeson a castigat premiul pentru Cel mai bun actor intr-o miniserie/film de televiziune, pentru interpretarea lui Winston Churchill in productia HBO "Into The Storm". Jessica Lange a castigat premiul pentru Cea mai buna actrita intr-o miniserie/film TV, pentru rolul din "Grey Gardens".
"Amazing Race" a castigat premiul pentru Cel mai bun reality-show, surclasand productii precum "American Idol", "Dancing with the Stars", "Top Chef" si "Project Runway". Premiul Emmy pentru Cea mai buna productie de televiziune non-fiction a fost acordat "American Masters", a postului PBS.

Gala Emmy a facut istorie cu votul online
Anul trecut, Gala Emmy a atras cea mai mica audienta din istoria acestor premii, inregistrand doar 12,2 milioane de spectatori. Pentru a le oferi spectatorilor un mod de a se exprima si de a participa la aceasta gala, organizatorii premiilor Emmy – Academy of Television Arts and Sciences – le-au acordat acesora sansa de a vota online in timpul evenimentului, pentru "momentul anului". Premiul acestei categorii a revenit unei scene din serialul cu vampiri "True Blood", al HBO.
La aceeasi gala au mai fost premiati Kristin Chenoweth (Cel mai bun rol secundar feminin intr-un serial de comedie, "Pushing Daisies", anulat in primavara de ABC), Jon Cryer (Cel mai bun rol secundar masculin intr-un serial de comedie, "Two And A Half Men"), Michael Emerson (Cel mai bun rol secundar intr-un serial drama, "Lost"), Ken Howard (Cel mai bun rol secundar intr-o miniserie/film TV, "Grey Gardens"), Cherry Jones (Cel mai bun rol secundar feminin intr-un serial drama, "24 de ore/24"), Shohreh Aghdashloo (Cel mai bun rol secundar feminin intr-o miniserie/film TV, "House Of Saddam").

"South Park" a castigat Premiul Emmy pentru Cea mai buna productie animata cu durata sub o ora, in timp ce "Destination Imagination (Foster’s Home For Imaginary Friends)", al postului Cartoon Network, a castigat premiul pentru Productii animate cu durata peste o ora. Productia HBO "Grey Gardens" – despre rudele excentrice ale lui Jacqueline Kennedy – a castigat sase premii Emmy, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film de televiziune. Productia BBC "Little Dorritt" a castigat sapte premii Emmy, inclusiv premiile pentru Cea mai buna miniserie si Cel mai bun scenariu de miniserie.
Premiile Emmy, considerate Oscarurile televiziunii, au recompensat si Cea mai buna melodie originala, cea interpretata de actorul australian Hugh Jackman la deschiderea celei de-a 81-a ceremonii Oscar, in luna februarie a anului trecut.

Neil Patrick Harris, cea mai buna gazda
Se pare ca alegerea lui Neil Patrick Harris (starul din "How I Met Your Mother") drept gazda a ceremoniei a fost una fericita, remarca Hollywood Reporter, iar pentru viitorii organizatori de gale ar putea fi un model. Harris a reusit sa anime asistenta, depasind momentele de platitudine atat de des intalnite la asemenea evenimente, prestatia lui fiind, evident, comparata cu cea dezastruoasa a lui Probst, de anul trecut. Neil Patrick Harris a smuls audientei hohote de ras de cum a intrat pe scena, cu un numar muzical si unul de comedie. Presa l-a vazut amabil, fermecator, plin de umor, autoironic.

Insa miza nu a fost doar prestatia lui Harris, ci si regia show-ului. Totul s-a derulat clar, repede, cu introduceri si prezentari amuzante ale protagonistilor. Apoi, discursurile de multumire au fost succinte si pline de umor, iar vocea din off a tinut ritmul. De pilda, asa a fost speech-ul tinut de Ken Howard ("Grey Gardens"): "Este foarte incurajator" ca un actor veteran al nenominalizarilor a fost remarcat "inainte de a fi intrerupt de vreun congresman sau de un rapper". Apoi, Howard le-a multumit scurt sotiei (care isi celebra ziua de nastere), precum si femeii care i-a donat un rinichi.

Seara a fost impartita in segmente, pe gen: comedie, reality, filme miniserie, variety, drama. Fiecare sectiune a fost prefatata de clipuri bine montate si editate, nu foarte incarcate. Toti cei implicati, de la producatori pana la muzicieni, scenaristi si actorii care au urcat pe scena, inclusiv prezentatorul galei, s-au adaptat excelent, reusind sa nu depaseasca timpul alocat decat cu trei minute.

Castigatorii Premiilor Emmy 2009
» Comedie
Cel mai bun serial: "30 Rock"
Cel mai bun regizor:  Jeff Blitz – "The Office"
Cel mai bun actor: Alec Baldwin – "30 Rock"
Cea mai buna actrita: Toni Collete (foto) – "United States Of Tara"
Cel mai bun rol secundar masculin: Jon Cryer – "Two And A Half Men"
Cel mai bun rol secundar feminin: Kristin Chenoweth – "Pushing Daisies"
Cel mai bun scenariu: Matt Hubbard – "30 Rock"

» Drama
Cel mai bun serial: "Mad Men"
Cel mai bun regizor: Rod Holcomb – "ER"
Cel mai bun actor: Bryan Cranston – "Breaking Bad"
Cea mai buna actrita: Glenn Close – "Damages"
Cel mai bun rol secundar masculin: Michael Emerson –"Lost"
Cel mai bun rol secundar feminin: Cherry Jones – "24"
Cel mai bun scenariu: Kater Gordon si Matthew Weiner – "Mad Men"

» Miniserie drama
Cea mai buna miniserie: "Little Dorrit"
Cel mai bun regizor:  Dearbhala Walsh – "Little Dorrit"
Cel mai bun actor: Brendan Gleeson – "Into The Storm"
Cea mai buna actrita: Jessica Lange (foto) – "Grey Gardens"
Cel mai bun rol secundar masculin: Ken Howard – "Grey Gardens"
Cel mai bun rol secundar feminin: Shohreh Aghdashloo – "House Of Saddam"
Cel mai bun scenariu: Andrew Davies – "Little Dorrit"

» Miniserie variety, musical sau comedie
Cel mai bun show: "The Daily Show With Jon Stewart"
Cel mai bun regizor: Bruce Gowers –"American Idol"
Cel mai bun scenariu: Steve Bodow, seful echipei de scenaristi de la "The Daily Show With Jon Stewart"

» Reality-show
Cel mai bun reality-show: "The Amazing Race"
Cea mai buna gazda: Jeff Probst – "Survivor"

» Cel mai bun film original pentru televiziune: "Grey Gardens"

» Cea mai buna melodie originala: interpret Hugh Jackman, la editia a 81-a a Premiilor Oscar

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă