1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialElveţia rămâne ”închisă” pentru lucrătorii români şi bulgari

Elveţia rămâne ”închisă” pentru lucrătorii români şi bulgari

Libera circulaţie a forţei de muncă provenite din România şi Bulgaria nu va intra în vigoare în Elveţia la 1 ianuarie 2014, contrar situaţiei din statele membre ale Uniunii Europene, informează vineri ziarul local Le Nouvelliste, conform Agerpres.

Restricţii privind permisul de şedere în Elveţia, care nu este membră a UE, sunt posibile până în 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activată până în 2019. Aceste măsuri au fost adoptate în 2009 prin vot popular.

Croaţia, care a aderat la UE la 1 iulie 2013, va trebui să aştepte între cinci şi şapte ani pentru a beneficia total de libera circulaţie cu Elveţia, conform unui proiect al Consiliului Federal supus consultării în luna august.

Citeşte şi: Cum se organizează britanicii ca să-i primească pe români şi bulgari?

Pentru o perioadă de cel puţin 10 ani, Elveţia va putea restricţiona unilateral imigraţia provenită din Croaţia. Elveţienii ar putea fi chemaţi la urne după ”unda verde” dată de Parlament acestui protocol adiţional acordului privind libera circulaţie cu UE.

Clauza de salvgardare a fost pe de altă parte activată de Consiliul Federal în aprilie 2012 împotriva a opt din cele 10 state care au aderat la UE în 2004. În 2013, ea a fost extinsă pentru un an către celelalte ţări ale UE.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Nu mai sunt bani pentru constructori! Guvernul își cere scuze pentru sutele de milioane de lei datorii

Un document semnat de către Ioan Cristian Haiduc, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, prezintă dimensiunea bătăii de joc a Guvernului la adresa...

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...
Ultima oră
Pe aceeași temă