27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialElvetia: Parlamentul nu-i ridica imunitatea ministrului de Externe, intr-un caz privind Romania

Elvetia: Parlamentul nu-i ridica imunitatea ministrului de Externe, intr-un caz privind Romania

Consiliul National din Elvetia a refuzat luni sa ridice imunitatea ministrului de Externe, acuzat ca a dezinformat poporul inainte de referendumul de la 8 februarie privind acordurile de libera circulatie cu UE si extinderea lor pentru Bulgaria si Romania, relateaza Le Temps, in editia electronica monitorizata de Mediafax.

Camera inferioara a Parlamentului decis sa nu o ancheteze pe Micheline Calmy-Rey, ministrul elvetian de Externe. Sefa Departamentului Afacerilor Externe fusese denuntata la Ministerul Public de sase persoane, printre care si consilierul national Pirmin Schwander, din cadrul Uniunii Democratice de Centru (UDC), care o acuzau ca a dezinformat poporul inainte de referendumul de la 8 februarie.

Declaratiile ministrului de Externe au fost conforme pozitiei Consiliului Federal (Guvernul elvetian) si celei a majoritatii din Parlament, a afirmat consilierul national Carlo Sommaruga, in numele comisiei.

Impartasind aceasta opinie, majoritatea a apreciat, cu 97 de voturi fata de cele 35 ale UDC, ca nu trebuie retrasa imunitatea lui Micheline Calmy-Rey. Anterior, Consiliul Statelor (Camera superioara a Parlamentului) adoptase aceeasi decizie.

Elvetienii au aprobat masiv la 8 februarie acordurile cu UE privind libera circulatie si extinderea acestora pentru Bulgaria si Romania. Rezultatul a reprezentat o surpriza pentru observatori, care se temeau ca actuala criza economica va accentua temerile privind cresterea somajului. Scrutinul a fost urmarit cu atentie la Berna si la Bruxelles, in conditiile in care rezultatul acestuia risca sa puna in discutie colaborarea bilaterala din ultimii ani.

Libera circulatie, aflata in vigoare din 2002, este asociata cu alte sase acorduri, care faciliteaza schimburile comerciale intre Elvetia si tarile UE. In cazul unui rezultat negativ la referendum, toate acestea ar fi fost anulate automat, conform asa-zisei "clauze a ghilotinei". Uniunea Europeana anuntase ca, in acest caz, si viitoarea aderare a Elvetiei la spatiul Schengen urma sa fie anulata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă