-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialEliberati dupa o luna de teroare

Eliberati dupa o luna de teroare

Cei 25 de marinari rapiti in Somalia au fost eliberati. Dupa ce au fost sechestrati de pirati aproape o luna la bordul navei San Carlos, membrii echipajului, printre care se numara si trei constanteni, Constantin Costea, M. Paun si Cornel Rarinca, isi pot continua voiajul.
Vestea a fost data chiar de catre unul dintre cei rapiti, Cornel Rarinca. Acesta a sunat acasa in cursul diminetii de ieri si a anuntat familia ca tot echipajul navei a fost eliberat. Seful mecanic de pe San Carlos a mai spus ca toti marinarii sunt sanatosi si ca isi vor incheia voiajul. Nava a plecat deja spre Cape Town, Africa de Sud, urmatoarea destinatie de pe traseul sau, pentru ca apoi sa se indrepte catre Argentina. Sotia constanteanului spune ca telefonul a fost dat in jurul orei 4.30. Barbatul a afirmat ca piratii au coborat in salupe si s-au facut nevazuti. Stirea a fost confirmata si de Anda Chioveanu, reprezentantul firmei care i-a trimis pe constanteni in voiaj. Aceasta a declarat ca l-a contactat pe armatorul navei, care a afirmat, la randul sau, ca marinarii au fost eliberati.
Pericolul nu s-a incheiat inca pentru ca nava nu a iesit inca din apele teritoriale ale Somaliei. Aceasta este una dintre cele mai periculoase zone pentru navigatie, dupa cum afirma reprezentantul ITF in Romania, Adrian Mihalcioiu, fiind locatia cel mai des frecventata de pirati. Zona este impanzita cu zeci de salupe de viteza, care pot ataca in orice clipa navele comerciale. Pericolul este real, mai ales ca piratii au in dotare arme automate si nu ezita sa le foloseasca.

Rascumparare sau… bunavointa?

Nici o sursa contactata nu a dezvaluit daca s-a platit o rascumparare pentru eliberarea marinarilor. Reprezentantul companiei de crewing a declarat ca nu are cunostinta de nici un act care ar fi conditionat eliberarea, adaugand ca, cel mai probabil, marfa cu care era incarcata nava a ramas la bord, pentru ca altfel nu si-ar mai fi continuat voiajul. Initial s-a spus ca rapitorii ar cere cateva milioane de dolari, precum si titeiul aflat la bord. Nava San Carlos este un petrolier de 30.000 tdw, valoarea incarcaturii fiind de aproximativ patru milioane de dolari.

Voiajul continua

Nava “San Carlos” a fost atacata si sechestrata de pirati in apele teritoriale ale Somaliei pe data de 20 octombrie. Reprezentantii Autoritatii Navale Romane au fost contactati cateva zile mai tarziu de catre autoritatile maritime malteze. In ciuda momentelor grele petrecute pe vas, cei trei marinari romani sunt hotarati sa-si continue voiajul, deoarece conditiie de munca sunt bune, iar salariul este motivant. Acestia au declarat ca se vor intoarce acasa la expirarea contractului, dar nu mai devreme de inceputul anului viitor.

Cele mai citite

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă