– Opina publica s-a obisnuit cu evenimente judiciare de genul „constatarea viciului de procedura ca motiv de eliberare a inculpatilor incatusati”
– Se poate vorbi despre un fenomen judiciar, data fiind o serie de vicii de procedura inregistrate, in ultima vreme, in dosare penale cu retineri dispuse de procurori sau cu mandate de arestare preventiva emise de instanta
Eliberarea a 12 inculpati, arestati preventiv in dosarul Electrica Banat, vine sa intregeasca „tabloul clinic” al unei justitii imbolnavite de viciile de procedura comise de unii magistrati, sufocati de numarul mare al cauzelor si stresati, continuu, de modificarile legislative impuse de o reforma care nu se mai termina. Erorile procedurale din dosarul „Electrica” au ca antecedente nenumarate (de acum) vicii de procedura in anumite dosare cu rezonanta, care au scandalizat societatea civila.
Dosarul „Tanacu”
Dosarul cu inculpatii din lotul calugarilor de la Tanacu, arestati preventiv de Parchetul Vaslui pentru faptele care au dus la moartea tinerei Irina Cornici, decedata in urma aplicarii unui ritual de exorcizare. La ultima prelungire a mandatului de arestare preventiva, corect emisa, judecatorul a uitat sa semneze minuta incheierii de sedinta. La instanta de recurs avocatii lotului Tanacu au speculat acest viciu de procedura, fapt ce a generat punerea celor cinci in libertate.
Dosarul „Blenis Shyti”
Dosarul albanezului Blenis Shyti, arestat preventiv sub acuzatia de omor calificat, la Tribunalul Constanta. Blenis, impreuna cu un complice roman, mai era judecat si intr-un dosar de trafic de persoane, fapt care l-a determinat pe un judecator sa dispuna o „corecta” conexare a celor doua dosare penale. Din cauza acestui viciu de procedura albanezul si romanul au fost eliberati in pofida probelor existente la dosar, care atestau pericolul social al inculpatilor.
Dosarul „Elena Blaga Pop”
Dosarul de coruptie al judecatoarei Elena Blaga Pop a inregistrat, la instanta de fond (Curtea de Apel Brasov) si la instanta de recurs o achitare dupa ce judecatorii au constatat, in mod corect, ca inregistrarile convorbirilor telefonice (care probau clar existenta unor fapte de coruptie) nu au fost efectuate legal de PNA. Procurorii anticoruptie au uitat sa obtina mandatul de inregistrare a convorbirilor – mandat impus de procedura penala in astfel de cauze.
Dosarul „Guru”
Dosarul guru-lui de la MISA, Gregorian Bivolaru, a fost marcat de o sesizare gresita a instantei, care trebuia sa solutioneze fondul cauzei. Fiind un dosar cu minori, cineva din Parchet (premeditat sau din nestiinta) a incurcat instanta Tribunalului cu cea a Judecatoriei, generand un viciu de procedura in materie de competenta instantelor. Bivolaru a fost eliberat de instanta de recurs si a parasit imediat Romania, ajungand in Suedia, unde a cerut azil politic.
Dosarul „Patriciu”
Dosarul cu inculpatul Dinu Patriciu, retinut de Parchetul General in afacerea Petromidia, a ajuns la tribunal cu o mica scapare procedurala din partea anchetatorilor sai: actul de sesizare a instantei nu fusese semnat de procurorii care instrumentasera cauza. Dupa 24 de ore de detentie la IGP, Patriciu a fost eliberat in baza unui viciu de procedura constatat de tribunal si de Curtea de Apel.