UPDATE 18.57: Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis marți să revoce măsura controlului judiciar față de Ioana Băsescu, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. În schimb, instanța supremă a menținut controlul judiciar în cazul Elenei Udrea, decizia fiind definitivă, potrivit Agerpres.
Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și Ioana Băsescu, fiica fostului șef de stat, s-au prezentat, marți dimineața, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, potrivit Agerpres.
La intrarea în sediul instanței, Elena Udrea a declarat că nu înțelege de ce nu i se permite, de doi ani și jumătate, să meargă în străinătate. Ea a refuzat să spună care sunt motivele pentru care vrea să plece din țară.
„Două lucruri sunt de spus aici. Toată lumea poate să plece. Toți cei care au făcut vreodată vreo campanie sau au candidat vreodată pot pleca oriunde vor ei în lumea asta, n-au nicio problemă, iar eu de 2 ani și jumătate nu pot să ies din țară și nu înțeleg ce s-ar întâmpla dacă aș putea să ies și eu din țară. Doi, motivele sunt personale pentru care am cerut să plec și așa cum de 15 ani nu v-am povestit viața mea personală, evident că nu o să vi le spun nici acum”, a declarat Elena Udrea.
Pe 24 mai, DNA a dispus trimiterea în judecată a Elenei Udrea, Ioanei Băsescu și a jurnalistului Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.
Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
"Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță", mai spune DNA.