Uzina Vulcan din București a dezvoltat cea mai performantă unitate de pompare pentru extracția țițeiului fabricată vreodată în România. Noul utilaj petrolier românesc, „Elefantul arab”, urmează să fie vândut în zona Golfului Persic, informează Agerpres.
„Prin caracteristici tehnice impresionante, realizarea echipei de la Vulcan poate asigura o producție de peste 1.000 de barili de țiței pe zi cu un consum de energie de numai 60 kWh/h, însemnând un spor de productivitate de 30% și o creștere de eficiență energetică tot de 30% față de vârful de gamă precedent. ”Elefantul arab” vine în întâmpinarea tendințelor actuale de maximizare a cantităților de petrol extrase și, la prețul de piață actual al acestuia, oferă posibilitatea unei amortizări rapide din producția realizată”, se arată în comunicatul Uzinei Vulcan.
Potrivit sursei citate, noua unitate de pompare este aptă să funcționeze până la 40 ani pe aproape orice amplasament terestru de extracție a petrolului, în diverse configurații, cu costuri de operare la nivelul minim din industrie.
Cu peste 100 ani de tradiție în industria românească, Uzina Vulcan din București a livrat peste 25.000 de unități de pompare pentru extracția țițeiului, în circa 25 țări de pe 5 continente. De asemenea, Vulcan este și producătorul cazanelor de abur industriale din marile termocentrale românești, inclusiv Turceni, Rovinari, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Oradea, Iași, Brașov, Constanța.
Criza globală, absența unor politici naționale coerente de redresare a industriei, întârzierea investițiilor în modernizarea tehnologică a energeticii românești, dar și alte cauze au provocat intrarea Vulcan în procedura insolvenței în luna mai 2013, cu datorii neplătite de circa 55 de milioane de euro la acea dată. Principalii creditori ai Vulcan sunt Banca Comercială Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În paralel cu eforturile proprii de redresare, Vulcan încurajează adoptarea în timp util a unor politici realiste și echitabile în ceea ce privește tratamentul datoriilor acumulate în sectorul industrial de-a lungul ultimelor două decenii, se menționează în comunicatul societății.
„Dezvoltarea de produse noi, inovatoare, face parte din strategia managementului de pregătire a Uzinei Vulcan pentru aprobarea planului de reorganizare în toamna acestui an. Alte măsuri întreprinse pentru redresarea întreprinderii sunt revizuirea practicilor comerciale, controlul strict al calității, productivității și banilor, recuperarea capitalului uman risipit în ultimii ani. Prin aceste măsuri, Vulcan a reluat parteneriate externe întrerupte la intrarea în procedura insolvenței, a reușit să sisteze concedierile colective și a reangajat deja circa 10% din forța de muncă disponibilizată anterior”, se arată în document.
În următorii 3 — 5 ani, Vulcan țintește vânzări externe de minimum 75% din cifra de afaceri. Pentru echipamentele sale de producere a energiei, Vulcan a ales cu prioritate țările din nordul Europei, recunoscute pentru nivelul avansat al științei și tehnologiei, al standardelor de calitate și de mediu, precum și al politicilor energetice, în timp ce pentru utilajul petrolier, Vulcan își consolidează prezența în zona Golfului Persic, în estul Europei și în America de Sud.
Contractele existente acoperă 85% din capacitatea de producție actuală a Uzinei Vulcan pentru următoarele 9-12 luni, indicând un potențial real de creștere a capacității de producție în condițiile unui management riguros al performanței. Vulcan își propune să demonstreze că industria românească poate să redevină competitivă pe marile piețe internaționale, prin măsuri adecvate de adaptare și modernizare.
Vulcan face parte din grupul Tender din anul 2003.