Compania ELCEN va intra în insolvență, au decis, joi, magistrații Tribunalului București.
În 22 septembrie, Consiliul de Administrație al ELCEN a decis înaintarea cererii de intrare în insolvență a societății către Tribunalul București. Hotărârea a fost determinată de situația financiară a acesteia și de datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București.
Astfel, joi, Tribunalul București a admis astăzi cererea ELCEN de intrare în insolvență, precizează reprezentanții companiei într-un comunicat de presă remis redacției.
„Admite cererea debitorului Electrocentrale București S.A. In temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, deschide procedura generala a insolventei împotriva debitorului Electrocentrale București S.A.”, se arata in decizia data, joi, 06.10.2016, de magistrații Tribunalului București.
Datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,7 miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, prin intrarea în insolvență a ELCEN, „se urmărește, cu prioritate, eficientizarea activității societății, urmând a se supune aprobării creditorilor un plan de reorganizare coerent. Insolvența nu înseamnă faliment. Insolvenţa este acea stare a patrimoniului unei societăţi care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor scadente. Altfel spus, atunci când debitorul nu mai are sume “cash” cu care să poată plăti datoria ajunsă la scadenţă, el se află în stare de insolvenţă”.
CITEȘTE ȘI: Surse: ELCEN nu mai poate asigura căldura pentru bucureșteni
„Prin înaintarea cererii de intrare în insolvență, Consiliul de Administrație al ELCEN a căutat cele mai bune soluții pentru a continua, în termeni corecți, relația comerciala cu RADET și creditorii săi și s-a asigurat că vor fi luate toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuității producerii și furnizării agentului termic către locuitorii Capitalei”, mai precizează sursa citată.
În acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei. Şi cererea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) de intrare in însolvenţă a fost admisă miercuri, magistraţi desemnând RomInsolv ca administrator judiciar provizoriu.