26.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialEl Pais: România este "noua oaie neagră a Europei"

El Pais: România este „noua oaie neagră a Europei”

„Ofensiva premierului Victor Ponta de a acapara puterea în România ridică îngrijorări în privinţa unui regres democratic în sud-estul continentului”, scrie cotidianul spaniol de stânga El Pais, într-un articol intitulat „Noua oaie neagră a Europei”, potrivit HotNews.ro. Articolul face un rezumat factual al situaţiei din România, punând în centru acţiunile guvernului Ponta şi corupţia endemică din ţară.

Citeşte şi Unde a guverna înseamnă a jefui. Ce scrie presa internaţională despre România

„Mecanismul instituţional al ofensivei [guvernului Ponta, n.r.] a fost că orice posibil obstacol a fost eliminat de câteva ori prin decrete”, scrie El Pais.

„Este preşedintele Senatului cel care, prin lege, îl înlocuieşte pe preşedintele ţării când este suspendat? Atunci îl înlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el să fie preşedintele interimar după suspendare. Poate preşedintele Camerei Deputaţilor să prevină votarea într-o sesiune extraordinară a suspendării lui Băsescu? Îl destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil să conteste o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curţii Constituţionale? Punem altul care să nu protesteze. Ce putem face ca să accelerăm publicarea decretului? Luăm controlul asupra Monitorului Oficial, aflat în subordinea Parlamentului cu două săptămâni în urmă, şi orice măsură va intra în vigoare atunci când e publicată, adică când doreşte guvernul.”

 

Cotidianul spaniol enumeră şi câteva efecte ale acestei crize: „Confuzia şi incertitudinile din jurul acestui proces au dus la slăbiri succesive ale monedei naţionale, leul, într-o perioadă de recesiune şi când cetăţenii au fost sever afectaţi de reduceri salariale.”

Despre motivele care au generat această criză, El Pais scrie că „Nu toţi cred că aceste manevre au fost folosite de guvernul român doar pentru a-l suspenda pe preşedintele Băsescu. Unii cred că în spate este vorba de corupţie, înrădăcinată în România, şi identifică începutul crizei ca fiind data de 20 iunie. În acea zi, Adrian Năstase, fostul prim ministru, s-a împuşcat în gât într-o tentativă de suicid. Fiind premierul care a negociat intrarea României în UE şi a patronat admiterea în NATO, Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie”.

„Procesul admiterii României în UE, care s-a terminat în 2007, a fost dificil în special din cauza corupţiei. Ultimul raport al Transparency International, din decembrie trecut, remarcă fragilitatea instituţiilor democratice şi consideră că au mai rămas multe de făcut într-o ţară care încă se luptă să scape de cultura politică moştenită din comunism. Pentru Cristina Guseth, de la Freedom House, ceea ce s-a întâmplat este că „vechea nomenclatură a devenit o cleptokratura”.

Citeşte continuarea pe HotNews.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă