21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialEgiptul sărbătoreşte miercuri un an de la începutul revoluţiei

Egiptul sărbătoreşte miercuri un an de la începutul revoluţiei

Egiptul comemorează miercuri un an de la începutul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, într-un climat de incertitudini şi tensiuni între puterea militară criticată, o mişcare de contestare în căutarea unui nou suflu şi islamiştii triumfători, relatează AFP şi Mediafax.

Data simbolică de 25 ianuarie, altătadă „ziua poliţiei”, a devenit „ziua revoluţiei” şi a fost decretată zi liberă, în amintirea manifestaţiilor care au condus la îndepărtarea de la putere a lui Mubarak, la 11 februarie.

Mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), care conduce ţara, a anunţat cu o zi înaintea acestor celebrări ridicarea parţială a legii stării de urgenţă, care a fost în vigoare de la asasinarea lui Anwar el-Sadat, în octombrie 1981.

Abrogarea acestei legi, care permite restricţionarea libertăţilor publice şi judecarea în faţa tribunalelor de excepţie, este cerută cu insistenţă de numeroase partide, de mişcările care au iniţiat revolte anul trecut şi de capitalele occidentale, în special Washington.

Cu ocazia împlinirii unui an de la începutul revoltei, justiţia militară a graţiat 1.960 de deţinuţi, între care şi bloggerul Maikel Nabil, arestat în martie şi condamnat la doi ani de închisoare pentru că a criticat armata.

Mişcările tinerilor care au iniţiat revolta au cerut relansarea contestării, apreciind că revoluţia lor a fost confiscată de militari, pe care îi acuză că vor să continue vechiul sistem.

Atentă să îşi refacă imaginea, armata a anunţat numeroase celebrări oficiale şi parade militare pentru 25 ianuarie. Ea a cerut „păstrarea” spiritului zilei de 25 ianuarie, care a unit poporul egiptean, bărbaţii şi femeile, tinerii şi bătrânii, musulmanii şi creştinii”.

Fraţii Musulmani, care savurează triumful electoral de neconceput în timpul lui Mubarak (47 la sută din mandate la recentele alegeri legislative), au anunţat că vor sărbători 25 ianuarie, dar fără să ceară o a „doua revoluţie”.

Forţele de securitate şi-au multiplicat avertizările împotriva oricărei „tentative de sabotaj”, un avertisment adresat militanţilor care vor să relanseze mişcarea de contestare.

Amnesty International a făcut presiuni asupra autorităţilor militare să protejeze manifestanţii şi să autorizeze reuniunile paşnice.

Marele absent la aceste celebrări este Hosni Mubarak, în vârstă de 83 de ani, aflat în detenţie într-un spital din Cairo.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă