21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialEgiptul reclama restituirea bustului lui Nefertiti, expus la Neues Museum din Berlin

Egiptul reclama restituirea bustului lui Nefertiti, expus la Neues Museum din Berlin

Egiptul va cere Germaniei sa ii restituie bustul reginei Nefertiti, realizat in 1347 i.H. si expus in prezent la Neues Museum din Berlin, considerat capodopera sculpturii egiptene, care a contribuit la transformarea in legenda a sotiei lui Akhenaton, scrie NewsIn, citand AFP.

Directorul Consiliului suprem al Antichitatilor egiptene, Zahi Haouasse, va "convoca o reuniune extraordinara, pentru a studia formalitatile, inainte de a cere oficial restituirea statuii", potrivit unui comunicat dat publicitatii duminica si preluat de AFP.

Bustul, realizat din calcar in anul 1347 i. H., este expus la Berlin, in Neues Museum. Bustul a fost descoperit in 1912 in sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul reclama restituirea acestuia inca din 1930, fara succes insa. Directorul Antichitatilor egiptene pretinde ca statuia a fost introdusa clandestin in Germania si ca Ludwig Borchardt a declarat intentionat ca este vorba despre un bust in ipsos al unei printese regale, desi "stia ca era o statuie in calcar a reginei Nefertiti".

Acest fapt "dovedeste ca Borchardt a facut aceasta descriere pentru ca Germania sa poata pastra stauia", a precizat Hawass, adaugand ca statuia a parasit Egiptul intr-o "maniera non-etica si ca este o frauda si o inselatorie a Germaniei din acea perioada". Faptul ca arheologul german a ascuns vreme de 10 ani statuia este, in opinia acestuia, o noua proba ca bustul a fost ilegal scos din Egipt.

Pe de alta parte, Neues Museum sustine ca achizitia bustului s-a facut legal, in 1913, insistind asupra pericolului de a transporta e sculptura "fragila". Muzeul berlinez dispune de un document care ar dovedi scoaterea legala a bustului din Egipt, potrivit autoritatilor germane.

Bustul este expus de doua luni in  Neues Museum, unde a si fost prezentat marelui public pentru prima oara, in 1924. In timpul separarii Germaniei, bustul a fost expus la castelul Charlottenburg din Berlin.

In afara de Nefertiti, Egiptul mai reclama restituirea unor opere ca celebra piatra din  Rosetta, care permite descifrarea misterului hieroglifelor, expusa la  British Museum din Londra de doua secole.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă