31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialEfectele crizei in Galati: zeci de oameni fara adapost, sute de dosare...

Efectele crizei in Galati: zeci de oameni fara adapost, sute de dosare penale, mii de procese

» Zeci de galateni si-au pierdut casele dupa ce nu au mai fost in stare sa isi plateasca datoriile sau dupa ce micile lor afaceri au intrat in faliment.

» DGFP a scos la licitatie bunuri dintre cele mai diverse pentru a recupera bani la bugetul de stat: de la cladiri cu valoare istorica la mese de biliard.

Vocabularul crizei si-a intrat in drepturi la Galati, cele mai utilizate cuvinte fiind "datorii", "penalitati" sau "executare silita". Pagina de internet a Fiscului este plina de anunturi prin care sunt scoase la licitatie bunurile unor societati comerciale care nu isi mai pot plati darile catre stat sau au intrat in faliment, iar pe rolul instantelor se afla mii de procese intentate celor ce nu si-au platit datoriile.

151 patroni cu dosare penale
In 151 din cazurile inregistrate de Garda Financiara in cursul anului trecut, administratorii firmelor au comis infractiuni de natura penala si s-au ales cu plangeri inaintate catre Politie si Parchet. Suma totala cu care au pagubit statul este de 15.495.182 lei. Cele mai mari prejudicii au fost inregistrate la 37 de societati comerciale, la care pagubele sunt de peste 100.000 euro, suma totala cu care a fost saracit bugetul de stat fiind de 12.786.641 lei.

La Judecatorie, 5.000 de somatii de plata
Din cele 22.865 procese aflate pe rolul Judecatoriei Galati in cursul anului trecut, in aproximativ 5.000, adica 21,7%, au fost cauze referitoare la somatii de plata. Majoritatea sunt cazuri de persoane care dupa ce si-au pierdut locurile de munca nu si-au mai platit datoriile la banci, intretinerea, ratele pentru aparatura cumparata sau facturile la firmele de telefonie mobila. Cele mai multe actiuni in instanta au fost deschise de Vodafone Romania si Mars Collection Constanta, firma specializata in recuperarea datoriilor. La acestea se adauga miile de litigii generate de intrarea unor firme in capacitate de plata.

Ajunsi pe drumuri din cauza facturii la intretinere
Sunt din ce in ce mai multe si cazurile de galateni care ajung pe drumuri, pentru ca nu si-au platit intretinerea. Corneliu M., de 54 de ani, de profesie inginer, nu si-a mai platit facturile la intretinere de cativa ani, de cand a ramas fara locul de munca, din cauza varstei nereusind sa mai lucreze nici macar la negru, ca instalator de aparate de aer conditionat. Asociatia de proprietari a deschis actiune in instanta, a castigat, iar executorul judecatoresc a scos la licitatie apartamentul cu doua camere din blocul C17, din Tiglina 1. Cu banii ramasi dupa ce asociatia si-a retinut datoria la intretinere si penalitatile, inginerul nu a mai putut sa isi cumpere nici macar o garsoniera in oras, cu greu reusind sa isi cumpere o casa in comuna Foltesti. Sunt zeci de astfel de cazuri, dar si zeci de cazuri de galateni care si-au pierdut casele dupa ce nu au mai fost in stare sa isi plateasca datoriile la banci, pentru care garantasera cu locuinta.

"Muzeul Miscarii Muncitoresti" nu intereseaza pe nimeni
Una dintre societatile ajunse intr-o situatie economica dificila cu mult inainte de criza, CFR SA, este nelipsita din lista anunturilor de scoatere la licitatie. Dupa ce in urma cu trei ani DGFP Galati scosese la licitatie 12 gari din jurisdictia Regionalei CFR Galati, acum regionala mai pierde un imobil. Este vorba de casa cu etaj de pe strada Garii nr 1. Acolo a functionat pe vremuri Muzeul Miscarii Muncitoresti Revolutionare din Galati, un muzeu inventat pentru a pune in evidenta faptul ca seful de atunci al statului, Gheorghiu-Dej, era un "muncitor revolutionar din Galati", dupa ce lucrase, in tineretea sa revolutionara, "peste linii", la atelierele CFR. Dupa ce a venit la putere Ceausescu, muzeul a fost desfiintat si imobilul
a devenit "Clubul Ceferistilor". Intre timp, s-a transformat intr-o ruina. La a patra licitatie organizata de DGFP, pretul de pornire a fost scazut cu 50%, iar acest lucru a atras trei participanti, unul dintre acestia adjudecandu-si cladirea la pretul de 454.755 de lei.

» Afaceri si mese de biliard, la licitatie
S-a inmultit si numarul galatenilor care ajung pe drumuri dupa ce si-au deschis o afacere care a intrat in faliment pe fondul actualei crize. Directia Generala a Finantelor Publice Galati a scos la licitatie 5 apartamente cu trei si doua camere si o vila. La licitatiile DGFP sunt scoase la vanzare spatii comerciale, terenuri, un Mercedes Vito, masini de tiparit offset, utilaje tipografice, un intreg atelier de confectionare piese metalice, doua ferme agricole, o veritabila flota de utilaje pentru constructii, garnituri de mobila aflate in depozitele unei fabrici de mobila intrate in faliment si chiar zeci de mese de biliard.

Cele mai citite

Eco-activiști condamnați la închisoare pentru că au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Van Gogh.

Un judecător din Marea Britanie a condamnat vineri la închisoare doi activiști pentru climă, care au aruncat supă pe tabloul „Floarea-soarelui” de Vincent van...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă