14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEditorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o...

Editorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa de Est și Centrală, în România – fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori, de pe malul Mării Negre – a izbucnit, brusc, o contramișcare încurajatoare. În ultimele săptămâni, Capitala țării și alte orașe mari au fost zguduite de demonstrații stradale masive, ce sunt considerate a fi parte din cea mai amplă mobilizare politică de la căderea regimului comunist, notează The Washington Post, într-un editorial.

Punctul de plecare a fost simplu, direct, și, având în vedere istoria țării, unul care inspiră: o solicitare ca Guvernul să nu relaxeze legile anticorupție.  

Guvernele române au fost împregnate cu „altoiul” corupției cel puțin din timpul regimului fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Cu toate acestea, după ce țara a intrat în Uniunea Europeană, în 2007, elita politică a țării a fost supusă, de către Bruxelles, presiunii de a se reforma, ceea ce a dus la înființarea unei instituții independente, Direcția Națională Anticorupție, care anchetează aproximativ 1.000 de cazuri pe an, printre care și cele ale unor oficiali de rang înalt.


Citește și: FOTO+VIDEO. Simbolul protestelor de la Cluj este o tânără flautistă. Alexandra Luca: Cred că e o minune de sus, trăim un moment istoric

Mai întâi, au fost percuționiștii de la formația Cercul Întreg, care au animat cu ritmurile lor protestele de la finalul săptămânii trecute. Apoi, figura emblematică a protestelor de la Cluj a devenit o tânără artistă, Alexandra Luca. Povestea ei este simplă: cei prezenţi la manifestaţii au auzit-o în timp ce intona imnul „Deșteaptă-te, române!“. Au remarcat timbrul vocal deosebit și au rugat-o să urce pe platforma din zona ruinelor romane din Piața Unirii din centrul vechi al Clujului, pentru a cânta la microfon… citește mai departe aici … 


Editorialul publicației The Washington Post, dedicat situației din România, mai notează că, după ce PSD a obținut, fără efort, o victorie în alegerile parlamentare din decembrie, formațiunea de la putere a găsit o deschidere pentru a inversa acest proces de „curățare” început după intrarea României în UE.  În acest sens, mai întâi a propus o Lege care ar fi grațiat pe oricine ispășea o pedeapsă la închisoare mai mică de cinci ani, măsură care pare că s-ar fi putut aplica și liderului partidului, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

După aceea, a venit o lovitură și mai îndrăzneață. Astfel, în 31 ianuarie, partidul a dat, noaptea târziu, o ordonanță de urgență (n.r – Guvernul PSD) care prevedea dezincriminarea unor forme de corupție, în cazul în care prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei (aproximativ 48.000 de dolari) unele forme de corupție. The Washington Post notează că actul normativ l-ar fi scăpat pe Dragnea de o altă acuzație de corupție pentru care este judecat, și i-ar fi permis să devină premier. Totodată, odonanța de urgență i-ar fi permis Guvernului să reia practica de a cumpăra susținerea primarilor și a altor politicieni locali.

Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită, atrage atenția The Washington Post, care precizează că românii au ieșit imediat în stradă, impulsionați de grupuri din societatea civilă, Biserica Ortodoxă și președintele țării, toți denunțând ordonanța.

Până la finalul săptămânii trecute, mulțimile pașnice au crescut într-atât încât Cabinetul Grndanu a abrogat măsura. Cu toate acestea, oamenii s-au întors în stradă duminică și luni, cerând demisia miniștrilor.

În editorialul din 7 februarie, The Washington Post mai nota că este puțin probabil că Guvernul să reziste, după ce președintele Iohannis a declarat, în Parlament, că nu este nevoie de noi alegeri, deși o reorganizare a Cabinetului ar putea fi necesară. 

Sursa citată mai notează că social-democrații ar putea căuta în continuare submineze Legea anticorupție printr-o inițiativă în Parlament. Însă această acțiune ar presupune să înfurie o populație deja iritată. Românii au demonstrat că, în ultimele două decenii, valorile democratice s-au înrădăcinat, cu ajutorul aliaților europeni și a Statelor Unite, ceea ce reprezintă o realizare de care nu profită doar națiunea română, ci care face Europa mai stabilă și mai sigură. Atfel, administrația Trump ar trebui să ia în considerare asemenea progrese, înainte să încerce să încerce să murdărească numele Uniunii Europeane, conchide The Washington Post.


Citește și opiniile jurnaliștilor RL:

Sabina Fati, senior editor: De ce vor să o dea afară din magistratură pe Camelia Bogdan

Nu putea rămâne nepedepsită pentru isprăvile ei, așa că din august 2014 încoace, de când a pronunțat pedeapsa împotriva fondatorului trusturilor Antenelor, colegii și inamicii ei au căutat modalități prin care să o facă să se retragă din magistratură, să se mute la Bruxelles sau să plece în învățământ cu tot cu cele două doctorate ale ei și cu discursurile despre confiscarea bunurilor dobândite ilegal, care păreau să o facă să le vorbească de sus … citește mai departe aici … 


Mircea Marian, senior editor: Fără iluzii: patru ani cu PSD 

Să luăm în calcul cel mai optimist scenariu: Sorin Grindeanu demisionează și președintele Iohannis este în situația de a numi un alt premier. În loc să accepte propunerile PSD și ALDE, numește pe cineva care nu primește votul majorității și ajungem în alegeri anticipate. Dacă ajungem în alegeri anticipate, populația revoltată se prezintă masiv la vot, iar PNL, USR și, eventual, și PMP pot forma o majoritate … citește mai departe aici … 


Petre Bădică, senior editor: Cel mai mare câștig al străzii
 
PSD se închide în propria carapace, izolându-se de cetățeni. Comunicarea e la pământ. La Ministerul Educației, am trimis o solicitare, în urmă cu trei săptămâni, dar nu am primit vreun răspuns. De la Ministerul Cercetării am primit un comunicat de presă preventiv și pe lângă subiect, deși cerusem să vorbesc direct cu secretarul general, autor al unor circulare prin care desființa mai multe instituții pe considerente politice… citește mai departe aici … 

După protestele din ultimele zile devine tot mai evidentă incapacitatea structurală a președintelui PSD, infractorul Liviu Dragnea, de a înțelege democrația. În timp ce 600.000 de români i-au cerut demisia în stradă, șeful PSD se comportă tot mai agresiv, ca un dictator sadea. (…) Dragnea procedează exact după modelul cu care  a acționat Ion Iliescu, până a provocat mineriada din iunie 1990. Prin diverse cozi de topor lansează iar lozinci naționalist-extremiste pentru a isteriza și mai mult publicul care în trecut stătea să plece urechea la tribulațiile defunctului tribun Vadim Tudor… citește mai departe aici … 


 

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă