1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialEdilii promit (din nou) peste 10.000 de locuri de parcare

Edilii promit (din nou) peste 10.000 de locuri de parcare

»  Strategia de parcare in Capitala, pe termen mediu si lung, a costat 500.000 de euro.
»  Proiectul de construire a 17 parcaje subterane a fost demarat in urma cu 3 ani, insa nu este gata nici un loc de parcare.
»  Tariful pentru parcarea masinii va fi stabilit in urma licitatiilor, in functie de mai multe criterii.

Bucurestenii au o strategie de parcare, elaborata de municipalitate impreuna cu doua firme spaniole, deci la teorie stau bine, in schimb, pe teren situatia este aproape neschimbata.
Cele cateva mii de locuri de parcare amenajate de Primaria Capitalei si edilii de la sectoare nu sunt suficiente, avand in vedere cresterea exploziva a numarului de masini. Conform strategiei, peste 5 ani vom avea nevoie de 30.000 de noi locuri de parcare, iar peste 10 ani se va ajunge la 90.000. Pentru a satisface cererea, se impune construirea a aproximativ 9.000 de locuri de parcare in fiecare an. Primaria Capitalei are planuri marete, pe care le-a prezentat in repetate randuri, insa la practica sta ceva mai rau. Din cele 17 parcaje subterane de mari dimensiuni, cu peste 10.000 de locuri, pe care a anuntat inca din 2005 ca le va construi, nu este gata nici unul.

Strategie de ani de zile

Strategia prevede construirea a 17 parcaje subterane de mari dimensiuni in zonele aglomerate ale orasului. Proiectul a fost demarat in 2005 cu realizarea studiilor de fezabilitate, in 2006 a fost aprobat de consilierii generali, iar timp de un an a stat pe loc din cauza unor probleme legislative. In 2008 este posibil sa inceapa lucrarile la doua dintre parcaje, cel de la Gara de Nord si cel de la Piata Universitatii (in zona statuilor). Primele locuri de parcare vor fi disponibile abia peste un an si jumatate-doi, dupa cum a precizat Gh. Udriste, directorul Directiei Transporturi din Primaria Capitalei.
Cazul parcarii de la Gara de Nord este unul celebru de tragere de timp: finantarea a fost obtinuta de la Banca Europeana de Investitii in 2001, Guvernul a anulat creditul in 2003, apoi a fost reluat proiectul in 2005, iar acum sta pe loc din cauza unui litigiu intre Primarie si Ministerul Transporturilor si va mai dura ceva timp pana cand ministerul se va decide sa cedeze terenul municipalitatii. Pentru celelalte parcari, demararea lucrarilor a fost intarziata de aparitia unui "vid legislativ", dupa cum a afirmat Gh. Udriste. Este vorba despre intarzierea aparitiei metodologiei de aplicare a ordonantei de guvern referitoare la achizitiile publice si parteneriatul public-privat.


Tarifele nu au fost inca stabilite

Tarifele pentru ocuparea locurilor de parcare ce vor fi construite in subteran urmeaza sa fie stabilite in urma licitatiilor organizate de municipalitate pentru selectarea firmelor cu care va incheia parteneriat public-privat. Primaria va stabili tarife maximale, iar firmele vor veni cu propriile oferte, acesta fiind unul dintre criteriile pe baza carora vor fi alese pentru demararea investitiilor.

STRATEGIE
» Pe site

Strategia de parcare in Capitala poate fi consultata de catre cei interesati pe site-ul Primariei Capitalei – www. pmb.ro. Aceasta a fost supusa dezbaterii publice, iar cetatenii pot trimite opiniile si comentariile lor catre edili pana la sfarsitul acestei luni, dupa care va fi supusa aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Documentul are aproape 150 de pagini si contine principalele masuri pe care autoritatile ar trebui sa le ia pentru a se rezolva macar partial problema locurilor de parcare.

Cele mai citite

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

SUA și UE vor creșterea exporturilor de cereale ale Ucrainei, prin România

O nouă reuniune dedicată facilitării exporturilor de cereale ale Ucrainei s-a desfășurat în România, la Tulcea, cu participarea unor oficiali ai României, Ucrainei, Republicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă