Trei jardiniere de 16 metri, cu sase nivele si rezervor de apa, precum si 20 de banci cu sipci din lemn tropical, se numara printre planurile Primariei Capitalei de modernizare a fantanilor arteziene, pentru care va fi cheltuite trei milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro), scrie NewsIn.
Jardinierele si bancile din lemn tropical vor inconjura fantana arteziana din fata Senatului, potrivit unui anunt de licitatie postat pe site-ul guvernamental de licitatii publice de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB), institutie subordonata municipalitatii.
In acelasi anunt se precizeaza ca licitatia are ca scop adjudecarea lucrarilor de reparare, reconditionare si modernizare a cinci fantani arteziene din Bucuresti.
Tot la fantana de la Senat va fi montata o instalatie de iluminat arhitectural pentru fatada cladirii, compusa din 16 corpuri de iluminat tip led. In plus, in fantana va fi montata o instalatie de iluminat in apa, compusa din 20 de corpuri.
Alte instalatii de iluminat in apa vor fi montate la fantana de la Izvorul Rece (20 corpuri de iluminat), Sfiintii Voievozi (6 corpuri), Casa Armatei (intre 20 si 40 corpuri) si Academia Militara (24 corpuri de iluminat). La fantana arteziana de la Izvorul Rece va fi montata o instalatie de iluminat pentru statuia amplasata in mijlocul complexului, compusa din trei corpuri de iluminat sistem led.
Restul lucrarilor la toate cele cinci fantani vor consta in repararea instalatiilor de apa si a instalatiilor de alimentare cu energie electrica, izolarea bazinelor etc.
La sfarsitul anului trecut, primarul general Sorin Oprescu a propus ca municipalitatea sa cheltuiasca 8,68 milioane de euro pentru a construi o fantana arteziana muzicala in parcul Herastrau, investitie ce ar fi urmat sa devina o atractie turistica. Potrivit proiectului, fantana urma sa fie compusa din 11 grupuri de forme de apa, cu inaltimi intre sapte si 60 metri. Mai erau propuse proiectoare subacvatice, care sa-si schimbe culoarea in functie de linia melodica, insa initiativa lui Oprescu a fost respinsa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), prilej pentru edilul-sef sa acuze consilierii ca ii boicoteaza proiectele.
Luni, Oprescu a anuntat ca a decis ca toate licitatiile care nu sunt urgente sa fie anulate sau amanate, printre acestea numarandu-se si cea pentru crucea de flori din Piata Unirii, despre care NewsIn a relatat duminica. "Am decis eliminarea tuturor cheltuielilor inutile. Am dispus oprirea intrarii in efectivitate a lucrarilor generate de licitatia privind achizitionarea a 20 de ceasuri stradale si am anulat licitatia privind proiectarea si executia unui monument arhitectural in fata Patriarhiei (crucea de flori – n.r.). Consider ca, desi este nevoie de refacerea mobilierului urban in Bucuresti, ambele lucrari sunt prea scumpe si deloc urgente, pentru perioada in care ne aflam", a declarat primarul general. Oprescu nu a facut insa nicio referire la o alta initiativa inclusa printre proiectele sale, si anume cheltuirea a 94.432 de lei pentru a publica raportul de activitate pe 2008 in 600 de brosuri si pe 600 de CD-uri, si nici la licitatia pentru modernizarea fantanilor arteziene.