12.8 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialEdilii au de cheltuit 5,3 miliarde lei

Edilii au de cheltuit 5,3 miliarde lei

Bucurestenii pot vedea proiectul de buget al Capitalei si modul cum au fost repartizati banii consultand site-ul Primariei Municipiului Bucuresti – www.pmb.ro. Bugetul este in dezbatere publica timp de 15 zile, dupa care va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Bugetul total de venituri si cheltuieli pe 2007 este de 5,3 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde de lei mai mare decat cel realizat in 2006. Banii au fost distribuiti, in functie de necesitati, la unitatile aflate in subordinea Primariei Capitalei.
Cele mai mari bugete le au regiile si administratiile primariei. In top conduce Administratia Strazilor cu 813 milioane, urmata de RATB cu 760 de milioane, RADET cu 162 de milioane si Administratia Lacuri Parcuri si Agrement cu 114 milioane de lei. Sume importante au mai fost alocate pentru subventiile la diferentele de pret si tarif pentru energia termica – 250  de milioane si transport in comun – 350 de milioane de lei.
Unitatile de cultura au primit cateva zeci de milioane de lei: Biblioteca Metropolitana – 12 milioane, Muzeul Municipiului Bucuresti -10 milioane, Palatele brancovenesti de la Mogosoaia – 7 milioane, Circul Globus – 26 de milioane etc. Pentru Politia Comunitara s-au alocat 17 milioane, Administratia Fondului Imobiliar a primit 13 milioane, Administratia pentru Supravegherea Animalelor – 4 milioane, iar Zoo – 11 milioane.
Cetatenii care doresc sa trimita propuneri de imbunatatire a proiectului de buget se pot adresa in scris la Registratura municipalitatii sau consilierilor generali, la adresa Bd. Regina Elisabeta nr. 47.

Santiere in tot orasul

Cu banii pe care ii are la dispozitie Directia Transporturi, vor incepe lucrari de asfaltare a peste 160 de artere principale, constructii de pasaje supra- si subterane, precum si lucrari de inlocuire a caii de rulare a tramvaielor.
Printre lucrarile importante ce se vor desfasura in acest an – unele dintre ele incepute anul trecut – se numara pasajul de la Basarab, cel de la Dna Ghica (care va asigura legatura dintre cartierele Colentina si Pantelimon) si cel de pe Soseaua Pipera (care va face legatura cu bulevardul Barbu Vacarescu).
Din primavara, se va lucra la supralargirea bulevardelor care fac legatura cu autostrazile A1 (Bucuresti-Pitesti) si A2 (Bucuresti-Constanta), a arterei Prelungirea Ghencea-Domnesti si pe Soseaua Giurgiului. De asemenea, se va lucra la modernizarea Pietei Revolutiei, precum si la modernizarea pasajelor rutiere Muncii si Obor (liniile de tramvai vor supratraversa cele doua pasaje). Muncitorii vor lucra pe bulevardele Dimitrie Cantemir, Stirbei Voda, General Berthelot, Luterana si Ion Campineanu, precum si pe Soseaua Colentina si Calea Mosilor. De asemenea, in zona ultracentrala, timp de un an se vor derula lucrarile de supralargire a diametralei nord-sud Piata Victoriei – Buzesti – Berzei.
Santiere vor fi deschise si in cartiere: se va lucra pe Soseaua Nicolae Grigorescu, pe Soseaua Oltenitei, Bulevardul Nitu Vasile, Bulevardul Constantin Brancoveanu, Soseaua Progresului (Trafic Greu), Soseaua Mihai Bravu, Bd. Nicolae Titulescu, Soseaua Chitilei, Ion Ionescu de la Brad sau Soseaua Grozavesti. Principala cale de acces in cartierul Drumul Taberei (zona Razoare) va intra in renovare: primaria vrea sa construiasca un pasaj rutier si sa supralargeasca intersectia. La toate aceste santiere se vor adauga alte 20 in zonele ultracentrale, unde vor incepe lucrarile de amenajare a parcarilor. Majoritatea zonelor vizate sunt cele mai aglomerate din Bucuresti, respectiv Universitate, Piata Romana, Piata Amzei, Piata Revolutiei, Gara de Nord.
In afara de santiere, peste o suta de intersectii vor fi reconfigurate odata cu implementarea sistemului de management al traficului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă