In cadrul Festivalului „Toamna Muzicala Clujeana” – 2005, a avut loc prima auditie absoluta a monooperei „Les fetes d'Ulysse”, apartinand renumitului compozitor clujean Ede Terenyi. Evenimentul a avut loc in sala „Tonitza” a Muzeului de Arta din Cluj-Napoca. Compozitorul clujean continua in acest fel sirul monooperelor, un gen care-i apartine si pe care l-a introdus in circuitul vietii concertistice. Dupa „Zile si nopti gitane”, „Kalevala”, „Noul Adam” (subtitrat), „In atelierul lui Brancusi”, „Amors sanctus”, „Flori japoneze”, „Mephisto-Faust” compozitorul a propus doua lucrari esentiale: „La Divina Comedia” si „Les fetes d'Ulysse”, ca monoopere „gemene”. Prima a fost prezentata publicului in Festivalul „Toamna Muzicala Clujeana” – 2004, iar a doua in acest an.
Noua monoopera este cea mai completa din seria lucrarilor de acest gen si se inscrie intr-o forma noua a genului, avand un caracter de spectacol cu scene scurte dramatice (realizate de actori), scene de balet-pantomima si o parte recitativa care, prin intercalarea textelor de vorbire asigura prezentarea actiunii dramatice. Partile muzicale propriu-zise sunt legate de cele mai importante momente conceptuale ale Odiseii: Sfatul zeilor – Pallas Atena, Calypso, Ulysse, Nausica, Ospatul Falcilor, Ares si Afrodita, Circe, Hades, Intalnirea dintre Iros si Ulysse, Bataia dintre Iros si Ulysse, Bocetul Penelopei, Visul Penelopei, Scaunul de tesut cosmic, Zorii.
Formatia instrumentala este compusa din opt interpreti voce solo (reprezinta toate personaje ale actiunii dramaturgice, texte recitate), trombon solo (personificarea lui Ulysse), pian (personificarea Oceanului), doua harfe si doua partide de percutie (personifica pe de o parte elementele naturii, sentimentele umane, atmosfera care inconjoara actiunea dramatica).
Atmosfera generala a „Calatoriei lui Ulysse” a fost invocata cu o mare virtuozitate de o voce feminina de exceptie: Carmen Vasile, iar Oceanul, cu tumultul sau asemeni luptei dintre Eors si Tanathos, intre Viata si Moarte a fost interpretat exceptional de o pianista de mare forta si rafinament – Silvia Sbarciu. In acest concert muzical complex se integreaza trombonul – personificarea lui Ulysse, in interpretarea remarcabila a lui Narcis Vieru. Cu maiestria cunoscuta, Ecaterina Botar a introdus o nuantare aleasa la clavecin, definind pe Circe. Szabo Kinga Kati si Gergelyi Anamaria cu finete la harfa au individualizat muzical pe Calypso si Penelope. Interpretarea excelenta a celor doua partide de percutie – Nicolae Coman si Miklos Badi au marcat desfasurarea muzicala a piesei, conferind un plus de stralucire.