20.7 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecialEcouri europene la situatia din justitia romana

Ecouri europene la situatia din justitia romana

Tensiunile din sistemul judiciar roman din ultima vreme se resimt atat la nivelul Comisiei Europene, cat si printre principalele partide din Parlamentul European.

Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea fata de ultimele schimbari din sistemul judiciar din Romania. De aceea, ea va monitoriza atent situatia politica autohtona, dupa cum spune purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray (foto): "Comisia Europeana asteapta cu nerabdare sa primeasca planul de actiune din partea Guvernului roman la sfarsitul acestei luni si va face propria evaluare asupra situatiei in raportul interimar din luna ianuarie". In plus, Comisia atrage din nou atentia asupra necesitatii "stabilitatii structurilor anticoruptie din Romania, precum DNA". In urma cu o saptamana, Mark Gray a criticat intentia ministrului Justitiei de a modifica modul de numire a procurorului general si a procurorilor-sefi ai Departamentului National Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), spunand ca sistemul actual in care numirile in functiile publice sunt facute de catre presedinte "este capabil sa asigure independenta justitiei".
Pe de alta parte, pentru a obtine progrese in lupta anticoruptie, presedintele Partidului European Liberal-Democrat si Reformist (ELDR), Annemie Neyts, ii sfatuieste pe politicieni "sa se abtina de la a interveni in lupta anticoruptie si de a se ataca unul pe celalalt pentru motive politice". In schimb, desfiintarea Comisiei prezidentiale de ancheta "reprezinta un pas inapoi in lupta anticoruptie din Romania si demonstreaza ca reteaua coruptiei la nivel inalt nu a fost eradicata", dupa cum spune liderul delegatiei germane din PPE-DE, Markus Ferber.
In urma cu cateva zile, Guvernul roman a adoptat un proiect de lege privind modificarea Legii raspunderii ministeriale prin care este desfiintata Comisia prezidentiala care isi dadea avizul cu privire la inceperea urmaririi penale a unor actuali si fosti ministri.

Activitatea DNA
» Lista neagra
Activitatea procurorilor anticoruptie s-a intensificat foarte mult in ultima luna. Cel mai recent ministru pentru care s-a cerut avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale este cel al Agriculturii, Decebal Traian Remes. In afara de acesta, acelasi lucru a mai fost solicitat pentru inca sase actuali sau fosti ministri: Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu, Codrut seres, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Ioan Avram Muresan.

Cele mai citite

Rezultate Liga Națiunilor: Olanda-Germania 2-2 Irlanda- Grecia 0-2 Anglia-Finlanda 2-0

Atacantul Harry Kane a reuşit o dublă pentru naţionala Angliei, care a învins Finlanda cu 2-0, marţi seara, pe teren propriu, în eşalonul secund...

Plafonul neimpozabil pentru pensiile militare va urca de la 2000 de lei la 3000 de lei

Ministerul Finanțelor a pus astăzi în dezbatere publică proiectul de orodonață de urgență de completare a Legii nr. 244/2024 pentru modificarea alin. (1) al...

Ploiești: Un bărbat de 44 ani a fost ucis prin înjunghiere în fața unui magazin

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit, marţi seara, după ce a fost înjunghiat în faţa unui magazin din municipiul Ploieşti. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă