6.3 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialEconomia României crește încet pentru că este foarte reglementată

Economia României crește încet pentru că este foarte reglementată

Economia României crește încet pentru că este foarte reglementată arată organizația OCDE, care lucrează la revizuirea legislației din domeniul construcției de drumuri, transporturi și procesarea alimentelorm împreună cu Consiliul Concurenței.

"Economiile reglementate au tendința de a crește mai încet. Unele reglementări nu au niciun scop, fiind introduse din motive politice, la presiunea unor grupuri de lobby. Nu este sarcina noastră de a spune Guvernului României care este obiectivul sau strategia sa, dar sunt modalități inteligente pentru a dezvolta alternative la reglementările care afectează piața. Cifrele privind România arată că este o economie foarte reglementată, mai reglementată decât multe alte țări din OECD", a declarat John Davies, director divizia de concurență a Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE), potrivit Mediafax.

El a menționat că OCDE va lansa recomandări privind reviziuirea legislației în vederea eliminării efectelor negative asupra mediului concurențial și că speră ca România să implementeze aceste propuneri.

"În Grecia am analizat sectoare care acopereau o cincime din economie, un domeniu fiind transportul cu ambarcațiuni pentru turiști. Existau foarte multe reglementări și legi care priveau firme din acest domeniu, astfel că majoritatea aveau sediul social în Italia, iar Grecia nu primea beneficiile acestui sector deoarece era suprareglementat. Guvernul Greciei a fost de acord cu majoritatea propunerilor noastre și în cele din urmă au implementat", a arătat oficialul OCDE.

Consiliul Concurenței și OCDE au încheiat un memorandum cu Guvernul privind revizuirea legislației și reglementărilor din 3 sectoare cheie ale economiei, respectiv construcția de drumuri, transportul de marfă și procesarea alimentelor.

"În prezent există un mecanism pentru a analiza impactului anticoncurențial al proiectelor de lege, dar nu există un mecanism care să analizeze acest impact al legislației în vigoare. Sectoarele aprobate de Guvern, la sugestia instituțiilor financiare internaționale – Fondul Monetar Internațional, Comisiei Europene- sunt construcția de drumuri, transportul de marfă și procesarea alimenteler. Vom veni cu un raport la sfârșitul anului viitor, urmând ca la începutul lui 2016 recomandările să fie implementate. În funcție de cum merge proiectul ne gândim și la o continuare. Grecia a implementat acest proiect și deja a lansat a doua etapă și de asemenea, sunt și alte state membre OCDE care sunt interesate de analize similare", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

William Danvers, secretarul general adjunct al organizației, a arătat că beneficiile după realizarea unui astfel de proiect se ridică la miliarde de euro, iar de acest lucru ar putea beneficia și România.

"Reformele care întăresc concurența sunt mai eficiente decât reformele structurale. Intenția este să identificăm practicile anticoncurențiale pentru că uneori reglementările pot distorsiona concurența, pot să limiteze consumatorii să aleagă un produs. Procesul nu este ușor, deoarece de multe ori limitările concurenței sunt ascunse în textele de lege. În Grecia am făcut o evaluare lansată în luna mai 2013 și estimăm că beneficiile pentru consumatori s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro pe an sau 2,5% din PIB. Cred că beneficiile pentru companii sunt și mai mari", a precizat Danvers.

La rândul său, Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice a apreciat că reglementările care limitează accesul pe piață au impact negativ asupra numărului de firme, de angajați și implicit asupra încasărilor la buget, mai scrie Mediafax.

"Este nevoie de criterii minimale de exigență și să se lase liberă activitatea economică, iar automat bugetul câștigă, iar acest lucru se reflectă în bunăstarea tuturor. Cele 3 domenii selectate sunt sectoare cheie, și se va vedea un impact foarte mare mai ales pe partea de transporturi", a afirmat oficialul Finanțelor Publice.
Și reprezentanții investitorilor străini susțin proiectul, pe care îl consideră foarte important pentru mediul de afaceri.

"Acesta este un proiect foarte așteptat de mediul de afaceri, mai ales că noi am cerut de multe ori întărirea calității studiilor de impact ale legislației. Ne vom implica activ în acest proiect, care aduce o rigoare, aproape inexistentă la nivelul legislației în prezent", a declarat Livia Zamfiropol, președintele Comitetului de Concurență și Ajutor de stat în cadrul Camerei de Comerț Americană în România-AmCham.

Cele mai citite

Campionul mondial la box Mihai Leu salvat de profesorul Irinel Popescu

Fostul campion mondial de box Mihai Leu a transmis, luni, că îşi continuă recuperarea la Institutul Clinic Fundeni, unde a fost internat în urmă...

Ilie Bolojan spune că discuțiile pentru programul de guvernare ar putea începe de marți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că, din punctul său de vedere, sunt create premisele pentru ca partidele care au convenit...

U Cluj- CFR Cluj 3-2(0-1) în derby-ul Superligii de fotbal

Universitatea Cluj a câştigat derby-ul cu concitadina CFR Cluj cu scorul de 3-2 (0-1), luni seara, în ultimul meci din etapa a 19-a a...
Ultima oră
Pe aceeași temă