26.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialEconomia Japoniei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul doi, sub estimări

Economia Japoniei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul doi, sub estimări

Economiai Japoniei s-a contractat cu 1,3% în trimestrul al doilea, sub estimările analiştilor, după ce activităţile de reconstrucţie au compensat impactul dezastrului provocat de cutremurul din 11 martie şi aprecierea yenului, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Analiştii anticipau un declin al economiei de 2,5%.

Ministrul de Finanţe Yoshihiko Noda a declarat, luni, că a treia mare economie a lumii va reveni probabil la creştere în trimestrul al treilea.

Economia japoneză s-a contractat în ultimele trei trimestre.

Noda s-a angajat duminică să ia măsuri „îndrăzneţe” pentru a atenua aprecierea yenului, dacă va fi necesar.

„Datele sunt mai bune decât ne-am aşteptat, dar nu sunt solide. Aprecierea yenului va începe să afecteze exporturile şi investiţiile. Ne putem aştepta la creştere economică în trimestrul al treilea, dar yenul ar putea afecta ritmul”, a declarat Hiroshi Miyazaki, economist şef la firma Shinkin Asset Management din Tokyo.

Indicele bursei din Tokyo Nikkei 225 a închis în creştere cu 1,4%.

Yenul este tranzacţionat luni în jurul valorii de 76,89 unităţi pentru un dolar, iar în ultimele trei luni s-a apreciat cu 5% faţă de dolarul american.

Autorităţile japoneze au vândut yeni în această lună pentru prima oară din martie, după ce cotaţia s-a apropiat de 76,25 unităţi pentru un dolar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă