22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialEconomia din Cumpana, intre automatizare si manufactura

Economia din Cumpana, intre automatizare si manufactura

Comuna Cumpana face parte din localitatile care se straduiesc sa-si alinieze economia la rigorile impuse de economia de piata. Unii intreprinzatori de aici au invatat sa acceseze fonduri europene in domenii precum procesarea produselor alimentare, iar altii si-au luat singuri soarta in maini si au pus bazele unor afaceri de familie de succes.
Asezata la mai putin de 10 kilometri de Constanta, Cumpana se intinde pe o suprafata de 496 de hectare (care reprezinta „vatra satului”), formata din terenuri agricole, centre de productie si zone de locuit. Pamantul arabil al comunei este insa in suprafata de 1.400 de hectare. Teritoriul localitatii este asezat pe cumpana de ape, la cota medie de 62 de metri, de aici provenind si numele localitatii. Zona a atras atentia investitorilor datorita apropierii de Constanta si fortei de munca existente.
Una dintre cele mai dezvoltate activitati economice din zona este comertul. Ca de altfel in majoritatea comunelor mai prospere din judet, aici au aparut o multime de magazine mixte, care ofera locuitorilor o gama variata de produse, de la mancare la bunuri de larg consum. Tendinta este insa de eliminare treptata a acestora, din cauza concurentei pe care o exercita marile lanturi de magazine, care s-au apropiat din ce in ce mai mult de Cumpana. Multi dintre locuitori prefera sa dea o fuga in Constanta o data sau de doua ori pe luna la supermarketuri sau hypermarketuri, unde preturile sunt ceva mai mici.

Abatoare la standarde europene

Pe langa aceste mici afaceri „de familie”, exista aici societati din domeniul procesarii produselor alimentare care apeleaza la fondurile europene pentru a se dezvolta. Una din firmele de aici a primit deja acceptul intr-un dosar depus la SAPARD care prevede construirea unui abator modern, la standarde occidentale. Exemplul sau va fi urmat de o alta societate, care a depus deja documentatia pentru realizarea unei astfel de locatii. Aceste exemple sunt extrem de importante, pentru ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, normele de taiere a animalelor in abatoare vor fi extrem de stricte. Daca nu vor fi indeplinite, carnea nu va putea fi vanduta nici macar pe piata interna.

Simboluri culinare

Producatorii din Cumpana au apelat la programe SAPARD si pentru a pune bazele unei fabrici de procesare a laptelui. In numai trei luni de existenta, firma care a avut curajul sa mizeze pe un astfel de proiect a reusit sa-si exporte produsele in localitati precum Mangalia, Galati, Braila si Tulcea, iar planurile sale de extindere nu se opresc aici. In Cumpana exista si cateva brutarii care, pe langa paine, produce si covrigi dobrogeni sau polonezi. Produse precum lapte asamblat in pungi, branza proaspata de vaci, frigarui sau carnati preparati dupa reteta proprie, sunca fiarta cu usturoi sunt numai cateva dintre simbolurile culinare ale unei economii care se pregateste sa iasa din tranzitie. Pe langa aceastea, exista afaceri de succes, precum construirea de obiecte din fier forjat, fabrici de mobila, ateliere de croitorie, ateliere de serigrafie, fabrici de confectionare a tamplariei din aluminiu si PVC sau de realizare de pavaje, borduri sau fantani arteziene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă