9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialEcaterina Andronescu le dă rectorilor voie să fie PARLAMENTARI. Vezi cum a...

Ecaterina Andronescu le dă rectorilor voie să fie PARLAMENTARI. Vezi cum a fost modificată LEGEA EDUCAŢIEI şi ce MINIŞTRI protejează

UPDATE Ordonanţa nu se aplică retroactiv, astfel că cei patru parlamentari-rectori din legislatura trecută acuzaţi de incompatibilitate, ale căror procese sunt încă pe rol, mai pot fi declaraţi incompatibili, dacă va exista o decizie definitivă a justiţiei în acest sens, spun sursele României libere. De altfel, Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei în primul guvern Ponta, este unul dintre cei patru rectori vizaţi.

De asemenea, modificarea legislativă nu o scapă de acuzaţiile de incompatibilitate nici pe Corina Dumitrescu, propusă în aprilie de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei. Presa a scris că aceasta este investigată de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că a ocupat în acelaşi timp funcţiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi de rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir.

Pe de altă parte, ordonanţa de urgenţă îi ajută pe doi rectori desemnaţi în funcţii de miniştri să-şi păstreze funcţiile universitare. Ordonanţa prevede că aceştia trebuie să se suspende din funcţii pe perioada mandatelor şi nu să demisioneze din poziţiile de rector. Cei doi miniştri sunt Remus Pricopie, desemnat ministru al Educaţiei, şi Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Citeşte şi Cei mai incompatibili dintre pământeni pot dormi liniştiţi

Citeşte şi Greu de urnit: Rectorii-parlamentari, forţaţi de ANI să renunţe la funcţii

––

O ordonanţă de urgenţă promovată de ministrul Ecaterina Andronescu în ultimele zile ale mandatului a dat câteva lovituri decisive reformei în învăţământ: Guvernul a scos din Legea Educaţiei Naţionale incompatibilităţile care privesc rectorii-parlamentari şi rectorii lideri politici, scrie HotNews.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi, 18 decembrie, o Ordonanţa de urgenţă care modifică semnificativ Legea Educaţiei Naţionale. Miercuri, 19 decembrie, „Ordonanţa de urgenţă privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013” a fost publicată în Monitorul Oficial.

Iată câteva dintre modificările aduse Legii Educaţiei:

Profesorii universitari vor putea îndruma la Doctorat câţi studenţi-doctoranzi aprobă senatul universitar. (faţă de cel mult 8 studenţi-doctoranzi de către un profesor).
Profesorii universitari pot ocupa funcţii de conducere în toate universităţile, fie de stat, particulare sau confesionale, şi după ce ajung la vârsta de pensionare.
Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică vor putea să fie în paralel şi rectori, cu excepţia membrilor Guvernului sau a secretarilor de stat care au obligaţia să să suspende din funcţia de rector. În plus, funcţia de rector este de azi înainte compatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic.
Profesorii din preuniversitar vor putea fi în funcţii de conducere şi după ce se pensionează.
Se modifică din temelii regulile de organizare şi de alegere a conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Aceasta este singură instituţie din România care acreditează universităţile şi care realizează clasificarea facultăţilor.
Plăţile sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti care se referă la salarii se eşalonează din nou.

Citeşte mai mult pe HotNews.ro.

Cele mai citite

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă