5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialDurata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi

Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi

“Am avut o întâlnire cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară şi am căzut de acord să reducem durata pentru unele specialităţi, pentru rezidenţiat. Astfel, vom reduce durata rezidenţiatului cu un an pentru 37 de specialităţi, marea majoritate fiind medicale sau paraclinice. Între acestea se află bolile infecţioase, cele dermato-venerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, recuperare medicină fizică, balneologie, reumatologie, anatomie patologică, epidemiologie, igienă. De asemenea, se va reduce cu doi ani rezidenţiatul pentru chirurgia cardiovasculară şi medicină sportivă”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a menţionat că durata de pregătire în România este mai mare decât durata minimă impusă prin directivele Consiliului Europei privind recunoaşterea calificării profesionale, care este de cinci ani.
Cseke Attila s-a referit şi la faptul că există specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, respectiv medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, urologie, obstetrică-ginecologie.

Ministrul a precizat că măsura este susţinută de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţeşti medicinişti.

“Prin această măsură urmărim, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti. De asemenea, va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialităţi, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de 5 ani facem o economie de 45 milioane lei cheltuieli salariale, raportându-ne la salariul de bază din decembrie 2009”, a spus ministrul.

El şi-a exprimat speranţa ca reducerea să fie aplicată din toamnă, dacă toate curriculele vor fi readaptate în timp util de profesori.

“Am discutat şi despre organizarea concursului de rezidenţiat la 21 noiembrie 2010. Pot să vă spun că anul acesta se va pune accent pe rezidenţiatul pe post, circa o treime din locuri fiind repartizate pentru acest tip de rezidenţiat”, a spus ministrul.
El a spus că ar fi de preferat ca rezidenţiatul să fie susţinut în centrele universitare, dacă acestea au infrastructura necesară. În cazul în care nu se vor întruni condiţiile, rezidenţiatul se va organiza la Bucureşti, acest lucru urmând să se decidă în perioada următoare.

Cele mai citite

VIDEO. O femeie din India are cel mai lung păr din lume

A fost bătut recordul mondial al celui mai lung păr din lume. O indiancă, în vârstă de 46 de ani, nu s-a mai tuns...

Alege responsabil pentru firma ta cosurile de gunoi si europubele pentru colectare selectiva!

În contextul actual, unde responsabilitatea socială și ecologică devine din ce în ce mai importantă, alegerea corespunzătoare a echipamentelor pentru colectarea deșeurilor în cadrul...
00:01:12

VIDEO. Un muncitor blocat în tunelul din India povestește calvarul trăit

Muncitorii blocați timp de 17 zile într-un tunel prăbușit în India au povestit, miercuri, 29 noiembrie, calvarul prin care au trecut, la o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă