De obicei acuzată că ar fi prea secretoasă, administraţia americană este de data aceasta criticată pentru că multe dintre informaţiile privitoare la uciderea lui bin Laden au fost oferite presei înainte de a fi fost verificate.
„Filmul” operaţiunii americane de la Abbottabad se schimbă de la oră la oră, mai mulţi oficiali de la Washington adăugând noi detalii sau contrazicându-i pe antevorbitorii lor – şi făcându-l pe senatorul republican Pete Sessions să ceară membrilor administraţiei Obama „să spună pur şi simplu „nu ştiu”, dacă nu ştiu ceva, în loc să încerce să construiască un răspuns din motive politice”.
Una dintre controversele principale este cea a publicării fotografiilor cadavrului lui Osama bin Laden; iniţial, un purtător de cuvânt al preşedintelui afirmase că acestea for fi făcute publice; informaţia a fost infirmată de alte surse din Casa Albă, care au declarat că mai mulţi consilieri ai preşedintelui consideră că publicarea fotografiilor ar putea inflama opinia publică din ţările musulmane; în discuţie a intervenit apoi Leon Panetta, şeful CIA, care a afirmat că pozele ar trebui să apară, iar ultimul cuvânt (până acum) i-a aparţinut lui Barack Obama, care a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune CBS că fotografiile nu vor vedea lumina zilei: „noi nu suntem aşa”, a spus preşedintele, „nu ne lăudăm cu trofee, şi cu siguranţă că pentru membrii Al Qaida nu există nici un dubiu că bin Laden este mort – şi deci pozele nu ar schimba nimic”.
Panetta vine cu noi informaţii
Într-un interviu acordat postului PBS, Leon Panetta, care în curând va schimba postul său de conducere de la CIA cu cel de ministru al apărării, a detaliat anumite părţi ale operaţiunii militare.
Conform lui Panetta, „odată ce trupele noastre au ajuns în perimetrul vilei, timp de 20-25 de minute nu am ştiut exact ce se întâmplă acol, şi au fost momente foarte tensionate în timp ce aşteptam informaţii”. După ce primul elicopter a suferit un defect şi echipajul său a fost silit să aterizeze, a povestit Panetta, „echipajul din al doilea elicopter a decis să aterizeze şi el, şi ambele echipe de comando au trebuit să spargă trei sau patru ziduri pentru a ajunge în clădire, unde s-au luptat ca să ajungă la etajul trei”.
De asemenea, Panetta a declarat că soldaţii erau autorizaţi să îl ucidă pe bin Laden – dar „dacă acesta ar fi ridicat mâinile şi s-ar fi predat şi nu ar fi reprezentat nici o ameninţare, atunci ar fi trebuit să îl captureze”.
O sursă din administraţia americană a declarat cotidianului New York Times că în momentul în care soldaţii au pătruns în încăperea în care se afla liderul terorist, acesta era neînarmat, însă în apropierea sa imediată s-ar fi aflat un pistol Makarov şi o mitralieră AK-47. Soldaţii au tras şi l-au ucis, rănind-o pe o femeie aflată în apropierea sa.
Conform oficialului american, după uciderea lui bin Laden soldaţii au percheziţionat casa, găsind o ladă care conţinea circa 100 de stickuri USB, DVDuri, zece harduri de computer şi cinci computere. În casă au mai fost găsite şi „teancuri de hârtii”, soldaţii luând cu ei toate aceste documente -cu ajutorul cărora analiştii serviciilor secrete americane speră să reuşească să desfacă iţele întregii reţele Al Qaida.