Pana in prezent, incepand din 1990, legea care prevede anumite beneficii unor categorii de revolutionari a suferit mai multe modificari, fiind acordate mai multe termene de depunere a dosarelor.
In acest an, Legea 341/2004 (Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din decembrie 1989) prevede o reverificare a tuturor dosarelor si preschimbarea vechilor certificate si brevete.
Cu toate ca legea nu mai stipuleaza posibilitatea depunerii unor noi dosare pentru acordarea de titluri, nu putine sunt persoanele care, atrase de unele facilitati si gratuitati, fac diverse demersuri pentru a putea beneficia de anumite drepturi. Astfel, la sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, jumatate din audientele solicitate la conducerea institutiei au ca subiect acordarea de noi titluri, de calitati de revolutionari. Sprijin in fata autoritatilor locale, pentru obtinerea drepturilor conferite de Legea 42/'90 – republicata, este solicitat de doar 10% din persoanele inscrise in audienta. In rest, 15% din cei inscrisi la audienta cer schimbarea calitatii dobandite in baza Legii nr. 42/1990 (de exemplu, din participant, in luptator remarcat prin merite deosebite), iar 25% vor sa le fie acordate noile tipuri de certificate in conformitate cu prevederile Legii Recunostintei. Majoritatea celor care doresc, la 16 ani dupa evenimentele din decembrie 1989, recunoasterea ca revolutionari justifica intarzierea depunerii dosarelor prin faptul ca au fost plecati din tara, nu au avut cunostinta despre lege sau au fost impiedicati de diverse persoane (reprezentanti ai unor institutii de stat sau organizatii revolutionare) sa faca demersurile necesare. Revolutionarii care detin certificate conform legii au dreptul la: prioritate la o locuinta din fondul disponibil de locuinte sociale; cumpararea sau inchirierea cu prioritate, din fondul de stat, a unui spatiu comercial; atribuirea in proprietate, fara plata, a unui loc de veci; asistenta medicala gratuita, pensionarea cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard, prevazuta de lege; transport urban gratuit si 12 calatorii gratuite pe caile ferate; atribuirea, in limita posibilitatilor, in proprietate a 10 mii de metri patrati de teren in extravilan si 500 metri patrati in intravilan etc.