32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDunarea sfasie judetele Braila si Galati

Dunarea sfasie judetele Braila si Galati

Directorul Regiei Apelor Romane Braila, Adrian Turiac, ne-a declarat ca viitura prognozata a ajunge in zona Braila-Galati in dimineata de 17 aprilie se lasa asteptata iar acest lucru nu face decat sa creasca tensiunea autoritatilor si a localnicilor.
Directorul Regiei Apelor Romane Braila ne-a declarat: „Dunarea a crescut in ziua de 17 aprilie la cota de 679 cm iar viitura inca nu a ajuns la Braila. Este greu de anticipat cand anume se va intampla. Se preconizeaza ca nenorocirea sa vina in ziua de 21 aprilie, cand cota va atinge 699 de cm iar debitul va fi peste 15.500 cm/secunda. Noi speram, daca se mai fac brese controlate, sa se mai atenueze viitura anticipata”. Turiac a mai spus ca lucrarile la cel de-al doilea dig suplimentar din satul Varsatura se vor incheia in cursul zilei de 17 aprilie, mai ales ca are sprijinul localnicilor din cartierul rezidential din zona. In ceea ce priveste starea primului dig de la Varsatura, acesta este imbibat cu apa si cu greu mai poate face fata unei viituri. Mai rau este ca sacii asezati la al doilea dig sunt furati iar jandarmii sunt nevoiti sa asigure paza.

Insula Mare a Brailei, in pericol real

Stancu Bunea Gheorghe, presedintele Consiliului Judetean Braila, ne-a declarat ca, in opinia lui, Insula Mare a Brailei este in pericol: „Daca se face o bresa in dig, s-a terminat. Noi am anuntat mai multe variante de simulare, IMB nu a fost prinsa in plan, dar asta nu inseamna ca nu este in pericol. Noi am pregatit un plan de evacuare si am stabilit deja cateva locatii pentru cei aproape zece mii de locuitori ai insulei – la scoli, gradinite, centre de plasament din cadrul Directiei Protectiei Copilului, atatea cate ne-au mai ramas. De dimineata am stabilit si faptul ca oamenii au nevoie de paturi, cearsafuri, pe care trebuie sa le cumparam, ca nu le avem. Nu va fi usor sa cazam atatia braileni. Nu o sa va ascund faptul ca sunt voci care doresc ca insula sa fie inundata, dar eu nu vreau asa ceva”.

Vama si Politia de Frontiera si-au sistat activitatea

Directorul Zonei Libere Braila, Radu Petrescu, a recunoscut ca avut intentia sa scoata arhiva unitatii din sediul administrativ inundat, dar ca directoarea economica nu a acceptat aceasta solutie. „Am decis sa lucram in continuare la etajul 1 iar arhiva sa ramana in institutie. Accesul in pavilion se face cu barca sau cu tractorul, avem instalat un centru de permanenta, ne vedem de treaba in continuare si avem sprijinul autoritatilor locale”. El a tinut sa precizeze ca Zona Libera, care se intinde pe o suprafata de 114 hectare impartite la trei perimetre, nu este afectata decat pe 6 hectare din perimetrul III. Vama si Politia de Frontiera Braila si-au sistat activitatea in perimetrul III si functioneaza in afara zonei afectate. „Pe celelalte 108 hectare din Zona Libera se lucreaza normal, se desfasoara traficul portuar, in perimetrul II la fel, nu sunt probleme deosebite”, a subliniat Petrescu.

6,4 kilometri de diguri din saci cu nisip pe strazile Galatiului

Celula de criza care functioneaza la nivelul Comitetului Judetean pentru situatii de Urgenta Galati a demarat construirea unui sistem de diguri din saci umpluti cu nisip care sa apere de revarsarea apelor Dunarii cartierele de locuinte Moruzzi, Port si Garii, precum si o parte din institutiile de stat si societatile comerciale care isi au sediul pe Platforma Industriala Est. La aceasta operatiune participa aproximativ 1.000 de jandarmi, militari din unitatile MApN si pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, precum si salariati de la societatile de sub autoritatea Primariei Galati. Lungimea totala a digurilor construite pe strazile Galatiului este de 6,4 kilometri. Hidrologii estimeaza ca pe data de 22 aprilie pe sectorul Galati nivelul Dunarii va atinge cota de 690 cm, cu 34 de cm peste cota istorica de 656 cm inregistrata in 1921.

Dunarea vrea „restitutio in integrum”

Un dig auxiliar care face parte din sistemul de diguri de aparare la Dunare dintre Galati si Braila a fost maturat ieri de o revarsare a apelor Dunarii, inundand o parte din cabanele de la „Priza Dunarii” ce apartin IACMRSG de pe platforma Mittal Steel. Digul este situat la 50 de metri de Priza de la Dunare a Mittal Steel Galati si este amplasat perpendicular pe albia fluviului, intre mal si digul de aparare la Dunare dintre Galati si Braila, pe care se afla soseaua DN22B dintre cele doua orase. Digul avea rolul de a proteja impotriva inundatiilor priza de extractie a apei din Dunare si complexul de agrement „Priza Dunarii”, compus din cateva zeci de cabane, terase, terenuri de sport si bazine de inot, care apartin unor uzine si sectii de la combinatul Mittal Steel si de la IACMRS Galati. In urma cu trei zile Mittal Steel Galati a consolidat digul cu 6.000 tone de zgura si l-a suprainaltat cu peste 2.000 de saci umpluti cu nisip, dar ieri, in jurul pranzului, apele Dunarii au spulberat o parte din saci, creand doua brese de mici dimensiuni prin care apele au pus stapanire pe zona. Mai multi pescari care se aflau pe dig au fost inspaimantati de invazia apelor. Au fost inundate mai multe cabane ce apartin intreprinderii Antrepriza de Constructii si Montaje Siderurgice Galati. Managerul Mittal Steel Galati, Dorian Dumitrescu, ne-a declarat ca echipe de interventie de la combinat au inceput consolidarea digului, in zona actionandu-se simultan cu mai multe pompe pentru scoaterea apei din indiguire. Prefectul Galatiului, Mihai Capra, ne-a declarat ca nu este pusa in pericol extractia de apa din Dunare, dintre care o parte este necesara proceselor tehnologice din combinat iar alta parte este necesara prepararii apei potabile pentru consumul orasului.

La Galati, pescuit pe asfaltul de pe faleza Dunarii

In aceste zile promenada de pe faleza inferioara a Dunarii este luata cu asalt de zeci de galateni pasionati de pescuit, pentru ca nu trebuie sa mai faca prea mari eforturi pentru a ajunge la o balta. Acum, dupa ce aleea a fost inundata, galatenii pot pescui comod de pe asfalt. Problema e ca in aceasta perioada pescuitul este prohibit si multi dintre pescarii amatori au cazut in plasa politistilor: „Au fost descoperite noua persoane care braconau folosind unelte de pescuit. Toti au fost descoperiti pescuind pe malul Dunarii de catre echipaje ale Sectorului Politiei de Frontiera Galati. Braconierilor care au incercat vigilenta politistilor de frontiera le-au fost intocmite actele premergatoare savarsirii urmatoarelor infractiuni: pescuit in scop comercial in perioada de prohibitie si folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, ne-a declarat inspectorul principal Bogdan Carp, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati.

Navele, „impinse” de Dunare sa esueze in santier

Apele Dunarii au pus stapanire pe trei sferturi din suprafata activa a Santierului Naval Damen Galati, nivelul apei atingand in unele zone pana la 70 de centimetri.
Ieri Dunarea „impingea” in interiorul santierului navele aflate la dana de armare iar echipele de interventie incercau sa salveze un punct de transformare, a carui inundare ar fi intrerupt functionarea intregii retele de calculatoare, paralizand activitatea santierului. Aproape trei sferturi din suprafata activa a Santierului Naval Damen Galati era ieri sub ape, adancimea fiind de la 50 la 70 de cm. Erau inundate cala de lansare „Dunare” si cala de lansare „Bazin”, platoul de montaj al blocsectiilor de nava de la Sectia Corp 1A, dana de armare „Dunare”, atelierul de asamblat blocsectii de la sectia 1 Corp, atelierul de velarie si spatiile de productie ale subcontractorului Helmers. Directorul general al santierului, Gelu Stan, ne-a declarat ca administratia se confrunta si cu alte probleme, ceva mai speciale. „Avem o problema deosebita cu navele de la cheiul de armare de la Dunare. Datorita nivelului ridicat al Dunarii pontoanele de acostare s-au ridicat foarte mult si exista pericolul de a nu mai putea tine navele la cheu. De aceea vom incerca sa ducem navele la cheiul din zona docului uscat, care este ceva mai inalt”, ne-a declarat directorul Gelu Stan. Alta problema este faptul ca unul dintre punctele de transformare si distributie a energiei electrice este amenitat de ape iar „caderea” acestuia ar determina caderea intregii retele de 500 de calculatoare. In acea zona se lucra cu mai multe pompe pentru scoaterea apei din indiguirea cu saci de nisip. „Vanturam Dunarea!”, ne-a explicat situatia directorul Gelu Stan.

920 de muncitori, trimisi acasa

Unicul subcontractor care realizeaza amenajarea interioarelor navelor, adica instalarea izolatiei si captuselilor, dar si fabricatia si montarea mobilierului naval, SC Helmers SRL, avea ieri toate spatiile de productie inundate. Gelu Stan a precizat ca pana acum au fost trimisi acasa peste 650 de navalisti de la Santierul Naval Damen si peste 270 de muncitori de la firmele subcontractoare. „Daca nivelul Dunarii va depasi 660 cm, asa cum se prognozeaza, santierul isi va desfasura activitatea doar in proportie de 10-15% numai in docul uscat”, a precizat Gelu Stan. Pana acum pagubele provocate santierului de revarsarea apelor se cifreaza la peste un milion de euro, la care se vor mai adauga costurile repararii instalatiilor electrice dupa retragerea apelor, pierderile din intarzierea productiei, dar si plata salariilor muncitorilor care se ocupa de lupta cu apele.

109 persoane evacuate din zona de varsare a Prutului in Dunare

Prefectul Galatiului, Mihai Capra, a ordonat ieri dupa-amiaza evacuarea tuturor persoanelor aflate in zona indiguita Bratesul de Jos, situata in Lunca Prutului, in apropierea zonei de varsare a raului in Dunare. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati si trupe de la Jandarmerie si Politia de Frontiera au evacuat 109 persoane, in cea mai mare parte pescari de pe malul Prutului, dar si ciobani care si-au organizat stanele pe izlazurile din zona. Au fost evacuate si cateva sute de animale. „Prefectul Mihai Capra a luat aceasta decizie pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite, soldate cu pierderi de vieti omenesti ca urmare a faptului ca zona respectiva se afla foarte aproape de confluenta Prutului cu Dunarea, iar presiunea pe care o exercita apa asupra zonei indiguite Bratesul de Jos este foarte mare”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtatoarea de cuvant a Prefecturii Galati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă