21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDunărea face ravagii în Europa

Dunărea face ravagii în Europa

Autorităţile române declară că, cel puţin săptămâna aceasta, nu este nici un pericol pentru România

Cel puţin şase persoane au murit şi alte câteva au fost date dispărute, ieri, în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale din Europa Centrală, unde mii de locuinţe au fost evacuate, în special în Germania, Cehia şi Austria.

Una dintre ţările cele mai afectate este Cehia. Guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată Boemia, dar victime s-au înregistrat şi la Praga. În capitală, un bărbat şi o femeie au murit după ce casa lor s-a prăbuşit în apropiere de Praga. Alte două cadavre au fost găsite în nordul ţării, iar un bărbat în vârstă de 82 de ani s-a înecat în apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga, potrivit Mediafax. Bilanţul riscă să crească deoarece cel puţin patru persoane, dintre care doi bărbaţi care practicau rafting pe un râu la 30 de kilometri sud-vest de capitală au fost date dispărute luni. De asemenea, metroul praghez a fost, de asemenea, parţial închis duminică seara, numeroase căi ferate şi drumuri au fost blocate, iar ieri elevii din Praga au fost invitaţi să stea acasă din cauza perturbării transporturilor.

Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrică luni dimineaţa.

Situaţia nu este mai bună nici în Germania, unde s-a înrăutăţit în sudul şi estul ţării. La Passau, oraş bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenţa Dunării cu Inn şi Ilz, inundaţiile actuale le-au depăşit ca valoare pe cele din 1954 şi 2002, cele mai rele din această regiune până acum. În Saxonia, situată la frontiera cu Cehia şi Polonia, au fost mobilizaţi sute de poliţişti, echipaţi cu bărci, saci de nisip şi o macara. „Suntem şocaţi. A trebuit să ieşim foarte repede din casă”, a declarat pentru postul de televiziune NTV o locuitoare din Dresda.

Apele au dat peste cap viaţa şi în Austria şi Ungaria. Un austriac şi-a pierdut viaţa, alte două persoane au fost date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi aproximativ alţi 300 din oraşul Melk, situat în nord, au fost evacuaţi. Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro. O viitură importantă pe Dunăre este aşteptată pentru finalul acestei săptămâni şi pe Dunăre.

Fluviul, cuminte în ţara noastră

România este deocamdată la adăpost, iar săptămâna această nu se aşteaptă creşteri periculoase a nivelului Dunării, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie. “Debitul la intrarea în ţară va fi în creştere, peste media multianuală a lunii iunie. La staţia hidrometrică Isaccea, din Tulcea, nivelul se va situa peste cota de atenţie”, arată direcţia de prognoză. Totuşi, ne-au explicat specialiştii institutului, nu se impun măsuri suplimentare.

Cele mai citite

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă