3.4 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
AcasăSpecialDunărea este blocată de gheață. Circulația navelor fluviale a fost întreruptă

Dunărea este blocată de gheață. Circulația navelor fluviale a fost întreruptă

Navigaţia pe Dunărea fluvială, între Porţile de Fier 2 şi Brăila, a fost închisă, marţi, din cauza podurilor de gheaţă.

Această decizie a fost anunțată de către directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Dorian Dumitru.

Podurile de gheață au blocat fluviul între Cenavodă și Hârşova. În plus, sloiuri de gheață plutesc pe diferite sectoare, acoperind suprafața apei, în unele zone, până la 80 la sută.

”Pe Dunărea fluvială s-a închis circulaţia de la Brăila în amonte până la Porţile de Fier 2 din cauza gheţii. Este o decizie luată de AFDJ în consultanţă cu căpităniile zonale de port, cu adminstraţia căilor navigabile din Bulgaria şi din Serbia. Navele fluviale sunt în porturi, pe timp de iarnă aşa e navigaţia”, a spus directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Potrivit acestuia, gheața de pe Dunărea fluvială nu poate fi spartă în acest moment, întrucât bucățile sparte nu ar curge și ar îngheța la loc.

Portul Medgidia este și el închis.


Citește și: Singura navă spărgător de gheață din România începe să acționeze pe canalul Sulina

Remorcherul „Perseus”, singura navă din România cu clasă de gheață, și-a început luni misiunea în județul Tulcea, urmând să spargă un pod de gheață.


În schimb, pe Dunărea maritimă, de la Galați la Sulina, nu sunt poduri de gheaţă, dar navele circulă în condiţii de iarnă.  

Directorul AFDJ Galaţi a precizat că în zona Tulcea continuă acţiunile de spargere a gheţii. În acest context, nava ”Mamaia 2” a efectuat marţi dimineaţă o cursă pentru a prelua pasageri din mai multe localităţi din Delta Dunării, transportându-i la Tulcea deoarece navele de pasageri nu mai pot circula pentru că nu sunt clasificate drept nave cu clasă de gheaţă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Subvențiile pentru fermieri vor fi blocate dacă nu lucrează pământul

Subvențiile pentru fermieri vor fi blocate dacă aceștia nu lucrează pământul, a anunțat, duminică, ministrul Agriculturii. Adrian Chesnoiu, noul ministru, a declarat la postul de...

De ce se scumpește pâinea

De ce se scumpește pâinea este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Întrebarea este justificată în condițiile în care România...

Guvernul analizează criza sanitară produsă de Omicron

Guvernul analizează criza sanitară produsă de tulpina Omicron, cea mai nouă formă a virusului Covid. Discuția se poartă într-o ședință de urgență a Executivului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă