Preşedintele Comisiei de învăţământ, Cristian Dumitrescu, a declarat că raportul asupra Legii educaţiei va fi, cel mai probabil, finalizat la sfârşitul săptămânii, astfel încât să intre în plen săptămâna viitoare, precizând că va solicita verbal conducerii Camerei prelungirea lucrărilor până vineri, potrivit NewsIn.
“O să dăm raportul – sper – în aşa fel încât să-l depunem luni la Biroul Permanent, astfel încât să ne încadrăm în ideea ca săptămâna viitoare să intre în plen”, a precizat Dumitrescu.
Deputatul PSD a arătat că programul Comisiei, stabilit iniţial până joi, poate fi prelungit şi că va solicita verbal conducerii Camerei Deputaţilor ca membrii forului să poată lucra la proiectul legii educaţiei inclusiv vineri. “Oricum, vinerea, sâmbăta şi duminica nu au nevoie de raport. O să lucrăm sîmbătă şi duminică să finalizăm raportul”, a mai spus Dumitrescu.
Comisia de învăţământ a modificat joi, alineatul 5 al articolului 148, care stabileşte că programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri – ştiinţific şi profesional. Astfel, membrii forului au adoptat amendamentul propus de deputatul PSD Anghel Stanciu, potrivit căruia doctoratul ştiinţific poate fi organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, ceea ce permite participarea la cursuri inclusiv seara. În varianta Guvernului se stipula că doctoratul ştiinţitifc poate fi organizat doar la forma de învăţământ la zi. Potrivit modificării acceptate de deputaţi, “doctoratul ştiinţific are ca finalitate producerea de cunoaştere ştiinţifică originală, relevantă internaţional, pe baza unor metode ştiinţifice, organizat numai la forma de învăţământ cu frecvenţă”.
Comisia a mai adoptat o modificare, la iniţiativa democrat-liberalului Cătălin Croitoru, la acelaşi alineat, pentru o clarificare a detaliilor privind doctoratul profesional. Astfel, “în privinţa doctoratului profesional, care are ca finalitate producerea de cunoaştere originală pe baza aplicării metodei ştiinţifice şi a reflecţiei sistematice, asupra unor creaţii artistice sau asupra unor performanţe sportive de înalt nivel naţional şi internaţional şi poate constitui o bază pentru cariera didactică în învăţământul superior şi cercetare în domeniile sportului şi artelor”, se arată în alineatul adoptat de deputaţi.