21 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialDuminică sunt alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine sunt candidații care au...

Duminică sunt alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine sunt candidații care au cele mai multe șanse

Nouă nume de candidați vor figura, duminică, pe buletinele de vot ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, informează sâmbătă site-ul Publika.md.

Cu numărul 1 în buletinul de vot, dar cu ştampila „retras”, este Marian Lupu, cel care a anunțat că o va susține pe Maia Sandu.


Citește și: Moscova, pe cale să reocupe Chișinăul. Tabăra pro-europeană este profund divizată, iar Igor Dodon este acuzat că primește bani de la ruși


Pe poziția a doua în buletinele de vot se va afla candidatul PL, Mihai Ghimpu. Acesta are 64 de ani, s-a născut în satul Coloniţa din zona municipiului Chişinău şi este deputat în Parlament. A fost şef al Legislativului și a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între 2009 și 2010.

Urmează candidatul PPEM, Iurie Leancă. S-a născut în Cimişlia, are 52 de ani şi este parlamentar. A fost prim-ministru în 2013 – 2014, iar anterior a deţinut funcţia de ministru de Externe. Leancă a spus și el că s-ar putea retrage din campania prezidențială dar a rămas, totuși, în cursă.

Jurnalistul Dumitru Ciubaşenco este următorul în buletinul de vot. A fost redactor-șef al ziarului „Moldavskie Vedomosti”, unde a lucrat 14 ani. În 2009 a creat o nouă publicație, „Panorama”. În șase ani, Ciubașenco a candidat la diferite funcții din partea a trei formaţiuni diferite, inclusiv pe lista PLDM, condus de Vlad Filat.

Urmează candidatul PAS, Maia Sandu, aceasta fiind politicianul pro-occidental cu cele mai mari șanse de a deveni președinte al Republicii Moldova. Maia Sandu are 44 de ani şi este născută în satul Risipeni, Făleşti. A fost ministru al Educaţiei timp de trei ani. La sfârşitul lui 2015, Maia Sandu s-a desprins de Partidul Liberal Democrat din Moldova al lui Vlad Filat şi și-a lansat propria platformă, care ulterior a devenit partid.

Urmează pe buletinele de vot socialistul Igor Dodon, acesta fiind cotat, la Chișinău, drept principal favorit al alegerilor prezidențiale, înaintea Maiei Sandu. Igor Dodon s-a născut în Sadova, Călăraşi, are 41 de ani şi este deputat. Anterior, a fost prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului.


Citește și: Candidatul socialist la președinția Moldovei, Igor Dodon, este acuzat de plagiat în teza de doctorat

Un jurnalist a fotocopiat lucrarea aflată la Biblioteca Națională din Chișinău și a dat-o publicității. Cu ajutorul a două programe de detectare a textelor identice, jurnalistul a descoperit ca Dodon preluase fragmente din lucrările a doi profesori universitari români, Ion Popa și Gabriela Gradu de la Academia de Studii Economice din București.


Următoarea în buletin este Silvia Radu, candidat independent. Ea are 44 de ani şi s-a născut în orașul Hânceşti. De meserie este jurist şi filolog. Silvia Radu și-a început activitatea în sectorul energetic în 1995. Ulterior, în perioada 2008–2015, a condus Gas Natural Fenosa.

Un alt candidat independent este Maia Laguta. Ea are 64 de ani şi s-a născut în satul Balatina, raionul Glodeni. Este activistă civică, de meserie fiind economist şi regizor. Este preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „Salvgardare” din 2006. Anterior, a participat de două ori la alegerile parlamentare, iar în 2011 a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Penultimul în buletin este candidatul din partea Partidului „Dreapta”, Ana Guţu. Are 54 de ani şi s-a născut în satul Alexandru Ioan Cuza, Cahul. De meserie este filolog şi deţine funcţia de prim-vicerector la ULIM. Din aprilie 2009 până în 2014 a fost deputat.

Încheie lista fostul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, candidat independent. Are 56 de ani şi s-a născut în Pînzăreni, raionul Făleşti.

Este deputat în Parlament şi membru al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană. Ghileţchi a fost parlamentar şi în perioada 1998 – 2001.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primul român care a reușit performanța de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri

Alpinistul Adrian Laza, un inginer silvic de 61 de ani din Piatra Neamț, a devenit primul român care a reușit performanța extraordinară de a...

Jocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe acțiunile statului român la un preț de nimic, printr-o tranzacție pe furiș

O tranzacție de peste 83,3 milioane de acțiuni l-a transformat pe Bogdan Drăgoi, unul dintre cei mai controversați jucători din piața de capital românească,...

Servicii de sănătate mintală gratuite și reduse, disponibile pentru românii aflați în dificultate

Asociația Mental Health for Romania (MHR) anunță o creștere semnificativă a înscrierilor pe platforma sa online, care facilitează accesul la servicii de sănătate mintală. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă