11.7 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialDulciurile zeilor. Află ingredientele minune din prăjiturile greceşti

Dulciurile zeilor. Află ingredientele minune din prăjiturile greceşti

Grecia are o lungă şi bogată tradiţie în prepararea dulciurilor şi prăjiturilor, fiind una din cele mai apreciate ţări în ceea ce priveşte produsele de cofetărie şi patiserie. Ingredientele de bază din deserturile greceşti sunt iaurtul, laptele, mierea, alunele şi migdalele, ingrediente nu doar delicioase, ci şi foarte sănătoase.

În cofetăriile din Grecia veţi găsi o mare varietate de foietaje, precum baklava, cataif şi plăcintă, dar deserturile tradiţionale greceşti sunt prăjiturile cu unt, miere şi nuci şi iaurtul cu miere şi fructe.

Cele mai cunoscute dulciuri ale grecilor sunt plăcintele galaktoboureko (făcute din straturi de cremă între foi de plăcintă), kourabiedes (fursecuri din făină, unt şi migdale), loukoumades (gogoşi mici cu scorţişoară şi miere), tsoureki (un fel de cozonac) şi ravani (un desert din făină de griş şi sirop de lămâie).

Iaurtul, ingredient de bază pentru prăjituri

Grecii folosesc iaurtul atât la salate şi mâncăruri, cât şi la prăjituri sau, pur şi simplu, ca desert cu miere şi nuci sau diverse fructe. Acesta din urmă este un desert uşor şi sănătos care se serveşte în special vara pentru că este foarte răcoritor. Combinaţiile de iaurt cu fructe sunt delicioase şi sub formă de îngheţată cremoasă care se serveşte la orice tavernă de pe plajele greceşti.

Ravani este un alt desert minunat din bucătăria grecească la care se foloseşte iaurtul. Ingredientul principal al reţetei este însă făina de griş, foarte des întâlnită în deserturile greceşti. Ravani, în mod tradiţional, este o prăjitură făcută din ingrediente simple, dar în compoziţie se pot adăuga nuci, migdale, fistic, fulgi de nucă de cocos sau scorţişoară. Aceasta se poate servi cu diverse creme, frişcă sau chiar ciocolată, sau însiropată cu sirop aromat de portocale şi lămâie.

Deserturi bogate în nutrienţi

Prăjiturile greceşti au o valoare nutriţională mare, prin folosirea nucilor şi a laptelui, a mierii şi a altor îndulcitori naturali în loc de zahăr.

Toate tipurile de nuci – caju, migdale, alune de pădure – sunt surse naturale de proteine, minerale, calciu şi magneziu, fibre şi acizi graşi esenţiali care oferă energie şi ajută la întărirea organismului.

Mierea are, de asemenea, numeroase efecte benefice pentru sănătate şi s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea celor mai diverse afecţiuni, de la durerile de gât până la infecţiile periculoase şi bolile de inimă. Administrată în cantităţile recomandate, mierea nu dăunează nici diabeticilor.

Laptele aduce organismului proteine şi calciu şi ajută la obţinerea senzaţiei de saţietate.

Dulciurile se mănâncă între mese

În mod tradiţional, grecii nu mănâncă dulciuri după masă, ci fructe proaspete de sezon precum pepene verde şi galben, smochine, mere sau portocale. Toate fructele oferă energie şi sunt bogate în fibre care controlează pofta de mâncare. Prăjiturile cu unt, miere şi nuci sunt un deliciu pentru după-amiezele târzii când sunt însoţite de o cafea grecească tare sau un pahar de apă rece.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Crearea unei autocrații americane: lecții din Ungaria

A fost odată un politician care, după ce a pierdut la limită o alegere în fața unui oponent mai în vârstă și liniștit, a...

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pus sub control judiciar și cu interdicție de a mai profesa

Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală Nelu Tătaru a venit luni la DNA Iaşi, însoţit de avocaţi...

FCSB 1-1 U Craiova. Final dramatic cu trei eliminări!

Universitatea Craiova și FCSB au încheiat la egalitate, scor 1-1, într-o confruntare tensionată care s-a încheiat cu campioana terminând meciul în opt oameni. Partida dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă