Doua bombe au explodat joi seara, la Karaci (in sudul Pakistanului), in apropierea camionului blindat care o transporta pe dna Benazir Bhutto, ex-premier pakistanez, care se intorcea in tara dintr-un exil de opt ani si era intampinata de o multime de simpatizanti, informeaza AP, Reuters si AFP, monitorizate de Rompres.
Potrivit unui bilant provizoriu, cel putin 130 de persoane au fost ucise. Alte aproape 300 de persoane au fost ranite, acesta fiind unul dintre atentatele cele mai ucigatoare din istoria Pakistanului.
Exploziile s-au produs in pofida masurilor de inalta securitate luate de autoritati in urma amenintarilor cu atentate impotriva fostului premier, lansate de trei organizatii islamiste, afiliate retelei teroriste Al-Qaida. Seful politiei din Karaci, Azhar Farooqi, a declarat canalului de televiziune Dawn News ca dna Bhutto a fost evacuata rapid in resedinta sa din Karaci.
Primele presupuneri ale anchetatorilor s-au indreptat spre atacuri cu masini-capcana, dar ulterior au ajuns la concluzia ca exploziile au fost declansate de doi kamikaze, potrivit ministrului de interne, Aftab Sherpao. "Au fost doua explozii, una in partea dreapta si alta in partea stanga a procesiunii", a spus el. "Benazir Bhutto este sanatoasa si nevatamata" dupa atentat, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. Printre victime in schimb se afla politisti si membri ai partidului dnei Bhutto, a adaugat el.
In prezent sunt efectuate teste ADN pentru a se stabili daca un cadavru dezmembrat si care prezinta semne caracteristice ale unui atentator sinucigas este intr-adevar al autorului carnagiului.
Potrivit unor surse ale politiei locale, deflagratiile au fost provocate de o grenada si de un dispozitiv cu 15-20 kilograme explozibil purtat de un kamikaze.
Politia pakistaneza a promis o recompensa de cinci milioane rupii (82.000 dolari) pentru orice informatie privind descoprirea autorului/autorilor atentatului.
Militanti protalibani si pro-Al Qaida, care isi refac fortele in zone tribale de la granita cu Afganistanul, au amenintat cu atentatele impotriva fostului premier, deoarece il sustine pe presedintele pakistanez Pervez Musharraf, aliat al SUA in lupta impotriva terorismului. Sotul d-nei Bhutto a acuzat insa serviciile secrete pakistaneze de implicare in atentat.
Potrivit autoritatilor, circa 150.000 de persoane se adunasera pe strazile orasului Karaci pentru a o primi pe dna Benazir Bhutto (54 ani), care spera sa redevina prim-ministru dupa alegerile legislative din ianuarie.
Autoritatile insistasera ca dna Bhutto sa vina de la aeroportul international la Karaci cu elicopterul, pentru a reduce riscurile unui atentat, dar ea a refuzat. "Nu-mi este teama. Ma gandesc la misiunea mea", declarase fostul premier in avion, ca raspuns la amenintarile cu moartea primite. Ea a mai explicat ca revine in tara pentru a combate extremismul religios care a dat Pakistanului reputatia ca ar fi unul dintre centrele mondiale ale terorismului.
Benazir Bhutto, emotionata si inlacrimata, a coborat din avionul care o aducea din Dubai la 13h45, ora locala. Zeci de mii de sustinatori au intampinat-o pe aeroportul orasului Karaci.
Sute de autobuze si ale vehicule, decorate cu banderole care ii urau bun venit dnei Benazir Bhutto se inghesuiau unul langa altul de-a lungul bulevardului care duce spre centrul orasului, unde drapele in culorile Partidului Poporului Pakistanez (PPP, rosu, verde, negru) fluturau pe imobile.
Sustinatorii sai veniti pe jos au defilat in sunetul tobelor si a altor instrumente muzicale, scandand "Benazir – prim-ministru", in mijlocul dansurilor traditionale de bun venit ale triburilor balouches si al delegatiilor minoritatii crestine apartinand PPP.
rimul ministru Shaukat Aziz si-a exprima satisfactia pentru revenirea dneai Bhutto, considerand ca aceasta va ameliora climatul politic si va ajuta democratia sa prospere. Presedintele Pervez Musharraf in schimb a pastrat tacerea.
Plecata in exil in 1999, dupa ce fusese acuzata de coruptie, ea a fost amnistiata printr-o lege promulgata recent de presedintele Musharraf dupa luni de negocieri in jurul unui eventual partaj al puterii intre ei dupa scrutinul din ianuarie, potrivit carora ea isi va recapata postul de premier in cazul victoriei Partidului Poporului Pakistanez (PPP) in alegerile legislative.
Casa Alba a condamnat atentatul si a afirmat ca extremistii nu vor reusi sa faca sa impiedice alegerile care se apropie.