26.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialDSVSA Sibiu a instituit o celulă de criză care face controale zilnice...

DSVSA Sibiu a instituit o celulă de criză care face controale zilnice pentru verificarea laptelui

Reprezentanţii DSVSA Sibiu au făcut, de la începutul acestui an, 31 de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ, rezultatele fiind negative pentru aflatoxină, însă au instituit o celulă de criză care face verificări zilnice pentru „a evita problemele”, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Ioan Penţea, a declarat, luni, că angajaţii instituţiei au prelevat 31 de probe de la furajele folosite la fermele de vaci din judeţ, pentru a stabili calitatea acestora şi dacă sunt sau nu pozitive la aflatoxină, dar rezultatele au fost negative.

Citeşte şi S-a pus lacătul pe 32 de dozatoare de lapte

„S-au prelevat în acest an 31 de probe de la furaje şi toate au fost în regulă. Nu am avut până în acest moment probleme cu laptele din judeţul Sibiu”, a declarat Ioan Penţea.

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 24 de automate pentru lapte provenit de la diferite ferme, laptele fiind bun de consum.

„S-au făcut verificări la laptele din automate, dar nu au existat probleme nici la acesta. Toate cele 24 de automate din judeţ sunt funcţionale. La nivelul DSVSA s-a instituit o celulă de criză şi se fac zilnic controale în acest domeniu pentru a evita problemele”, a mai declarat Penţea.

Citeşte şi Dozatoare de lapte din Bucureşti, sub sechestru din cauza aflatoxinei

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 16 ferme exploataţii comerciale, care produc lapte pentru consum, 109 exploataţii de tip A (exploataţii deţinute de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, înregistrate şi autorizate de Registrul Comerţului, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi autorizate sanitar – veterinar) şi 6.200 de exploataţii individuale care au între una şi trei vaci.

Producţia medie lunară de lapte în judeţul Sibiu este de 48.000 de hectolitri de lapte, dintre care 30 la sută se valorifică prin unităţi de procesare autorizate, iar 70 la sută se consumă în gospodării sau ajunge la consumatorul final prin vânzare directă sau prin automatele de lapte.

Anul trecut, reprezentanţii DSVSA Sibiu au luat 101 probe de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ.

Citeşte şi Ponta a semnat demisia lui Ţurcanu de la ANSVSA

Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, informa Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).

Vcepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment, fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă