17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDragoste de zimbru prin gardul de sarma

Dragoste de zimbru prin gardul de sarma

» Puiul de zimbru nascut pe data de 1 iunie la Rezervatia de la Slivut isi vede mama doar dupa un gard de plasa menit sa-l apere de cea care l-a adus pe lume

» Chiar daca are ceva instincte materne si vine des la gardul tarcului sa-si linga puiul si sa-l miroasa, ingrijitorii nu au incredere in Roxana, femela de zimbru care l-a fatat acum o luna pe Romeo.

Puiul nu a fost acceptat de mama sa inca de cand s-a nascut, iar reprezentantii Rezervatiei de Zimbri cred ca motivul este acela ca femela inca mai alapta unul dintre puii nascuti anul trecut, asa ca Romeo este pentru ea un intrus. Ca sa il apere, ingrijitorii i-au amenajat un tarc special, unde se afla si acum, si este hranit cu bibernoul. "Chiar daca se mai apropie de el, nu l-a acceptat inca pe pui. O sa-l mutam cat de curand intr-un tarc mai mare. Nu ii aducem inca impreuna pentru ca este prea mic si s-ar putea sa-i faca rau. O sa-l hranim mai departe cu biberonul, pentru ca zimbrii alapteaza doi ani", povesteste unul dintre reprezentantii Rezervatiei de Zimbri de la Hateg. De fapt, ingrijitorul a devenit singurul "parinte" pe care-l cunoaste micul zimbru, asa ca vrand-nevrand, acesta trebuie sa se ocupe ca o mama de Romeo.

In Rezervatia din Padurea Slivut exista sapte zimbri, doi masculi si cinci femele, fata de 23 de exemplare cate erau in 1958, cand a fost infiintata. Anul trecut, animalele s-au inmultit si au aparut doi pui, iar in acest an inca unul, dupa multi ani in care acest lucru nu s-a intamplat. Rezervatia de Zimbri de la Hateg apartine, teoretic, de Directia Silvica Hunedoara, insa institutia nu a alocat nici un leu in ul timii doi ani. Ingrijitorii spun ca sunt pe autofinantare si chiar reusesc sa obtina profit din vanzarea biletelor catre cei care vor sa-i vada pe zimbrii de aici. "Desi biletele sunt ieftine, obtinem din vanzarea lor cam 2.500 de lei saptamanal, o suma suficienta petru hrana animalelor. De fapt, la sfarsitul anului, putem spune ca suntem chiar pe profit", au mai spus reprezentantii Rezervatiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă