Relatia complicata dintre PD si PNTCD a ajuns in stadiul "Fratele meu este mai mare ca al tau”. Cele doua partide au invitat la Cluj-Napoca oficiali marcanti din Partidul Popular European (PPE), care ar urma sa certifice statutul fiecarei formatiuni in Parlamentul European.
Astfel, conducerea democratilor se va intalni in capitala Ardealului cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez, unul dintre principalii sustinatori ai aderarii PD la Partidul Popular European. Lopez provine din Partidul Popular Spaniol. La intrunire vor participa toti ministrii PD, membrii Biroului Permanent si liderii tuturor filialelor din Romania. Intrunirile vor avea loc in zilele de 29 si 30 septembrie.
Antonio Lopez va participa la un seminar organizat de democrati, iar apoi liderii partidului vor discuta problemele curente ale formatiunii. Printre ele se afla aderarea la Partidul Popular European, care ar urma sa devina efectiva in luna noiembrie, cand Biroul Politic al PPE va analiza cererea depusa de PD.
Intr-un mod lipsit de politete, liderii democrati nu i-au invitat pe cei ai PNTCD la aceste evenimente, desi taranistii sunt membri asociati ai PPE, pe cand democratii sunt doar observatori. Sefii filialei clujene a democratilor motiveaza ca totul nu este altceva decat o actiune interna de partid.
Numai ca la cateva zile de la acest eveniment, la Cluj-Napoca va veni si liderul crestin-democratilor europeni, Hans-Gert Poettering. Acesta ar urma sa primeasca titlul de "Doctor Honoris Causa” al Universitatii "Babes-Bolyai”. El se va intalni cu liderii taranistilor.
Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a convocat o sedinta a Bi-roului Permanent National care va avea loc in capitala Ardealului chiar in prezenta oficialului european. Cum partidele crestin-democrate detin majoritatea in Partidul Popular European, opinia lui Hans-Gert Poettering ar fi decisiva in ceea ce priveste aderarea PD la PPE.
Numai ca taranistii au dat de inteles ca liderii democrati nu vor fi invitati la intalnirea cu Poettering daca nici ei nu vor primi invitatii la actiu-nea organizata de PD.
Dialogul surzilor
Astfel, discutiile dintre conducerile celor doua partide s-ar putea transforma intr-un adevarat dialog al surzilor. Totusi, taranistii incearca sa evite o ruptura totala. Doi dintre vicepresedintii la nivel national din PNTCD, deputatul Mircia Giurgiu si liderul filialei clujene, Serban Radulescu, vor incerca sa discute cu presedintele PD, primarul Emil Boc, pentru a aplana aceste probleme.
Cele doua formatiuni se afla intr-o situatie asimetrica. In Romania, PD este cel mai important partid, iar PNTCD a intrat in Parlament doar in urma fuziunii cu partidul sindicalistilor, Uniunea Crestin-Sociala. La nivel european insa, taranistii sunt foarte bine pozitionati in Partidul Popular European si in Internationala Crestin-Democrata.
PD, care a primit, la recomandarea PNTCD, doar statutul de observator la PPE dupa ce a parasit Partidul Socialist European, asteapta la usa decizia Biroului Politic al PPE. Aceasta structura este formata din presedintii tuturor formatiunilor membre. Dintre politicienii romani fac parte din Biroul Politic al PPE presedintele PNTCD, primarul din Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si vicepremierul Marko Bela, liderul UDMR.
Grupul de lucru din PPE care se ocupa de primirea unor noi membri a recomandat primirea PD ca membru-asociat. Recomandarea a fost votata cu sase voturi pentru, dintre care unul al UDMR, si 10 impotriva, dintre care unul al PNTCD. Mai mult, pana acum, presedintele formatiunii europene, Wilfried Martens, a dat credit total recomandarilor taranistilor din Romania.
PNTCD se foloseste de pozitia buna de la nivel european pentru a pune conditii PD. Vicepresedintele partidului, Serban Radulescu, a spus ca exista patru conditii: adoptarea Legii lustratiei, deconspirarea Securitatii, condamnarea comunismului si candidatura PD si PNTCD pe liste comune. Primele trei au fost deja acceptate de Emil Boc. Tot el a atras, insa, atentia ca PD este legat de pro-tocolul Aliantei "Dreptate si Adevar” si ca in acest moment singura alianta pe care o poate avea este cea cu liberalii.