12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDragnea visează că va fi premier din umbră. Se va trezi în...

Dragnea visează că va fi premier din umbră. Se va trezi în cele din urmă… │OPINIE

Liviu Dragnea a pus capăt, joi seară, dramoletei politice me­nite a-l transforma în victima neprihănită a nemilosului Klaus Iohannis. După ce a refuzat o primă invitație la consultări din partea preșe­dintelui, după ce s-a ascuns câteva zile, ca să stârnească îngrijorarea alegătorului social-democrat și furia acestuia că Iohannis „nu respectă votul“ și nu vrea să-l pună premier, Liviu Dragnea a ieșit la rampă cu un anunț anti­cipat de mulți: „Vom merge la Cotroceni cu o propunere care va putea fi acceptată! Eu nu am de gând să încalc legea. PSD nu va încălca legea. Vom face o propunere care va respecta legea, dar și Constituția“.

Nici nu avea cum altfel. Oricât de mult și-ar dori unii lideri penali ai PSD, România nu este o țară bananieră, în care să-i poți cere președintelui să încalce legea și Constituția. În atare condiții, Liviu Dragnea nu are altă variantă decât să scoată din cutia cu paiațe a PSD un alt nume de premier, cu speranța că-l va putea păpușări în voie. De altfel, acesta va fi tras de sfori de către o comisie de monitorizare a activității Guvernului, ce va fi creată în partid și prin care Liviu Dragnea speră să controleze Exe­cutivul. Eu, unul, n-aș fi atât de optimist precum șeful PSD. Din mai multe motive…

Trebuie spus că, dincolo de restricțiile legale, Liviu Dragnea nu e îndreptățit să fie șeful viitorului guvern. Dintr-un motiv foarte simplu: în campania electorală nu a anunțat că vrea această funcție, în așa fel încât alegătorii, susținători sau adversari ai PSD, să voteze în cunoștință de cauză. Din contră. S-a ascuns cât a putut ca să nu stârnească valul
anti-PSD, nu a dat mesaje electorale de niciun fel, i-a lăsat pe Sebastian Ghiță și PRU să-i facă lucrurile murdare. Mă refer în primul rând la campania anti-Soros, de pe urma căreia PSD a luat voturi importante. Așadar, alegătorul PSD a votat partidul, nu o persoană anume. În aceste condiții, orice membru PSD are dreptul să fie nominalizat premier. Desigur, Liviu Dragnea a condus inteligent, chiar dacă laș, campania electorală a PSD. Asta nu înseamnă că-i dă dreptul să pretindă toți laurii victoriei, chiar dacă nu poate nega nimeni că are o poziție solidă în fruntea PSD. Cel puțin în momentul de față.

Decizia numirii unui premier de paie, care să fie controlat de la partid, s-ar putea să fie o decizie politică bună (deși eu, unul, mă îndoiesc), dar, sub aspectul calității actului de guvernare, este una dezastruoasă. Dorința de putere a lui Dragnea va birocratiza foarte mult actul guvernamental, Executivul nu va fi o structură suplă, în care deciziile se vor lua rapid și fără compromisuri de vreun fel. România va avea, practic, doi premieri, iar politicile guvernamentale vor trebui să fie rezultatul compromisului dintre cei doi.

Inerent, vor apărea conflicte între Dragnea și pupilul său plantat în fruntea Guvernului, din dorința fiecăruia de a ocupa o poziție dominantă în relația cu celălalt. La început, autoritatea premierului va fi șubrezită de controlul exercitat de partid. Treptat, însă, poziția acestuia se va consolida. Un premier nu poate rămâne la nesfârșit un politician de paie. Treptat, puterea sa se va consolida.

Cea mai mare problemă a lui Liviu Dragnea este viitorul său politic incert. El poate dispărea la un moment dat din scenă dacă Justiția îl va condamna. Pentru că șeful PSD nu mai poate primi o pedeapsă cu suspendare, după cea pronunțată în dosarul „Referendumul“. Această stare de fapt va lucra în be­neficiul viitorului premier. Mă îndoiesc că grupurile de interese din partid vor asculta doar de Liviu Dragnea și-l vor ignora în totalitate pe premier. Nu este înțelept să-l ostilizeze, mai ales că ar putea veni o zi în care Dragnea să fie scos pe tușă.

Nu în ultimul rând, dacă va fi abil politic, președintele Klaus Iohannis va construi o relație consensuală cu premierul PSD, fapt care va diminua autoritatea lui Liviu Dragnea, în partid și în afara lui. Desigur, șeful PSD va încerca să pedepsească orice act deviaționist al premierului. Nu cred însă că-l va putea schimba oricând va dori. Nu de alta, dar majoritățile parlamentare pot fi volatile. Mai mult, nu poți genera o criză politică majoră fără să ai un motiv solid. Ori gelozia lui Liviu Dragnea nu este suficientă.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă