38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialDozatoare de lapte din Bucureşti, sub sechestru din cauza aflatoxinei

Dozatoare de lapte din Bucureşti, sub sechestru din cauza aflatoxinei

UPDATE. Oficialii ANSVSA: a fost suspendată activitatea a 32 de automate

„Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producţia unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte. Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum”, precizează comunicatul transmis presei.

Reprezentanţii ANSVSA au respins cifrele vehiculate de anumite posturi TV, care au difuzat informaţia că 300 de automate ar avea activitatea suspendată.

„Numărul de 300 de automate cu activitate suspendată, menţionat în mass-media nu este real, având în vedere că numărul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente în România este de 335, iar rezultatele parţiale ale centralizării datelor arată că a fost suspendată activitatea unui număr de 32 de astfel de automate,” transmite comunicatul.

Oficialii explică faptul că este vorba de o prevenire a pătrunderii pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, care se aplică de Autoritate, conform prevederilor legale.

Acţiunea demarată de ANSVSA, de intensificare a controalelor pentru laptele materie primă este în curs de finalizare şi a vizat ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acţiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, după finalizarea centralizării datelor de la nivel naţional.

 

 

Distribuţia de lapte de la trei ferme din Bucureşti a fost oprită pentru că laptele ar fi contaminat cu aflatoxină, potrivit Digi 24.

Fermele distibuiau laptele către populaţie prin dozatoare aflate în magazine, supermarkete şi pie
ţe. Dozatoarele firmei respective sunt oprite pentru câteva zile pentru efectuarea verificărilor, au transmis reprezentanţii industriei de lapte.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Dozatoare de Lapte au afirmat că este vorba de trei ferme, dintre care una este mare şi care are în total patru dozatoare.

Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, a spus că nu e vorba de cantităţi de lapte foarte mari. Oficialul a ţinut să calmeze populaţia şi să dea asigurări că pot consuma lapte fără griji, pentru că dozatoarele suspecte sunt retrase de la distribuţie.

Dozatoarele distribuie lapte direct de la ferme, proaspăt, nefiert, nepasteurizat.

Această măsură a fost luată de ANSVSA preventiv. Fermierii aflaţi la sediul ANSVSA spun că au vândut lapte controlat, iar furajele erau controlate.

În Bucureşti sunt aproape 40 de astfel de dozatoare de lapte amplasate în centre comerciale şi pieţe, iar în toată ţara sunt în jur de 300 de automate.

Citeşte şi Traseul laptelui. Cât lapte cu aflatoxină bem?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă