Fostul consul al României în China, Ioan Păun, a declarat în faţa magistraţilor instanţei supreme, audiat în dosarul „Zambaccian”, că a ajutat-o pe Daniela Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase, să achiziţioneze bunuri din extremul Orient pentru că îi era frică să nu-şi piardă slujba, scrie Mediafax.
„M-am ocupat de achiziţia bunurilor, asigurarea transportului şi întocmirea acelor imprimate la rugămintea Danielei Năstase. Menţionez că nu puteam să-i ignor rugămintea întrucât era soţia primului ministru, iar un refuz echivala cu pierderea slujbei, cunoscut fiind că un funcţionar public nu poate refuza o rugăminte venită de la un asemenea nivel”, a declarat Păun în faţa instanţei.
El a explicat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a audiat, vineri, ca martor în dosarul „Zambaccian”, că avea tot interesul să aibă o relaţie bună cu fostul premier, Adrian Năstase, precum şi cu soţia acestuia.
„Înainte de prima mea întâlnire cu Daniela Năstase – din aprilie 2002 – se apropia sfârşitul misiunii mele în China, ca urmare eram interesat să rămân în continuare la post. Nu pot spune că am încercat să-i cumpăr influenţa Danielei Năstase pentru a fi menţinut în funcţie, dar am vrut să am o relaţie bună. Motivaţia mea a fost aceea ca în situaţia în care aş avea o problemă să pot apela la cineva”, a spus Păun.
Avocatul unuia dintre inculpaţi a prezentat instanţei un înscris din care reiese că lui Ioan Păun i se prelungise misiunea diplomatică, de către ambasadorul României în China de la acea vreme, Ion Donca, astfel încât primele susţineri sunt false.
Fostul consul a confirmat că a făcut o cerere de prelungire a misiunii sale diplomatice la Beijing, care a fost aprobată înainte de prima sa întâlnire cu Daniela Năstase.
„Are enormă relevanţă (acest fapt – n.r) pentru că a spus că a ajutat familia Năstase de frică să nu îşi piardă slujba”, a conchis preşedintele completului de judecată, la întrebarea procurorului de şedinţă care a calificat acest lucru ca fiind lipsit de relevanţă.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de prim-ministru – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.