1.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialDosarul transferurilor, în care sunt implicaţi fraţii Becali, Copos şi Cristi Borcea,...

Dosarul transferurilor, în care sunt implicaţi fraţii Becali, Copos şi Cristi Borcea, poate fi amânat la nesfârşit

Statutul de parlamentar dobândit de Gigi Neţoiu le va permite avocaţilor să plimbe cazul între instanţe pentru multă vreme de acum încolo

Dosarul transferurilor, în care sunt inculpaţi opt oameni importanţi din fotbalul românesc, nu va ajunge prea curând la final. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis ieri rejudecarea cazului, ceea ce le-a oferit timp important în libertate impresarilor Ioan şi Victor Becali, lui George Copos, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gigă Popescu. Mai mult, faptul că între timp Gigi Neţoiu a devenit parlamentar, complică şi mai mult lucrurile, din punct de vedere procedural, şi le permite celor opt să plimbe dosarul între instanţe încă multă vreme de acum încolo.

 

Cum s-a schimbat încadrarea juridică

ICCJ a decis ieri rejudecarea celor opt oameni din fotbalul românesc judecaţi pentru că ar fi ascuns bani din transferul în străinătate a unor jucători, pe motiv că aceştia nu au avut posibilitatea să se apere atunci când au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Mai precis, magistraţii au constatat că cei opt au fost trimişi în judecată pentru o serie de infracţiuni, apoi au primit pedepse cu închisoarea în baza altor încadrări juridice, fără a avea posibilitatea, între timp, să aducă dovezi în apărarea lor.

În noiembrie anul trecut, cei opt fuseseră condamnaţi la o pedeaspă totală de 40 de ani de închisoare. Astfel, Ioan Becali a primit atunci cea mai mare sentinţă, de 8 ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Iniţial, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl trimisese în judecată pe impresar pentru înşelăciune în formă simplă şi pentru spălare de bani în formă continuate, care se încadrează la alte articole din Codul penal, potrivit specialiştilor consultaţi de noi. Situaţia este similară şi în cazul fratelui său, Victor Becali, dar şi a fostului acţionar de la Dinamo, Cristi Borcea, care au primit câte 7 ani de închisoare.

Pedepse cu executare au mai primit în noiembrie George Copos, 5 ani, şi Mihai Stoica, 4 ani, iar Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu au primit fiecare cîte 3 ani cu suspendare. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis să schimbe încadrarea juridică şi pentru Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu.

Curtea de Apel – ICCJ – Curtea de Apel

Hotărârea de ieri a creat însă o nouă încurcătură procedurală, din cauza statului de deputat a lui Gigi Neţoiu. “Judecătorii Înaltei Curţi nu puteau trimite în altă parte dosarul decât la instanţa care a schimbat încadrarea juridică. Aceasta va constata că între timp unul dintre inculpaţi a devenit parlamentar şi îşi va declina competenţa către instanţa de trei judecători a Înaltei Curţi, care va stabili încadrarea juridică. Strict pe procedură”, ne-a declarat un specialist din domeniu. Apoi, chiar şi o sentinţă a acestor magistraţi va putea fi atacată la completul de cinci judecători a ICCJ, ceea ce oferă timp preţios grupului celor opt.

În fine, aceştia vor putea tărăgăna aplicarea unei eventuale condamnări printr-o metodă folosită şi de Dan Voiculescu. Gigi Neţoiu îşi poate da demisia din Parlament cu puţin timp înainte de sentinţa definitivă, ceea ce readuce dosarul la Curtea de Apel. Specialiştii spun că procedura ar trebui schimbată şi să se respecte procedurta cu care s-a început un dosar, ceea ce nu ar mai permite plimbarea dosarelor.

Care sunt acuzaţiile

În octombrie 2008, atunci când impresarii şi conducătorii cluburilor de fotbal au fost trimişi în judecată, DNA susţinea că aceştia sunt vinovaţi de faptul că nu ar fi declarat sume mari de bani obţinute din 12 transferuri, pentru care nu au mai plătit astfel impozit. “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, fapte care au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane USD în dauna statului şi de peste 10 milioane USD în dauna a patru cluburi de fotbal. O parte din banii obţinuţi din transferuri au fost spălaţi prin intermediul unor firme off-shore”, se arăta într-un comunicat al direcţiei din acel an.

Rechizitoriul se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile „menţionate ătre cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005. Printre operaţiunile vizate în dosare se numără transferul jucătorului Cristian Dulca, realizat în ianuarie 1999, de la Rapid la clubul sud-coreean Pohang Steelers, transferul lui Cosmin Contra, de la Dinamo la Deportivo Alaves, în Spania, realizat în iunie 1999, transferul lui Ionel Ganea de la Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart din iulie 1999. De asemenea, inclusiv mutarea lui Nicolae Mitea de la Dinamo la Ajax Amsterdam, despre care presa sportivă a scris mult la vremea respectivă, în 2003, este considerat fraudulos de procurori. Alte nume cunoscute ale fotbalului românesc de ale căror mutări sunt acuzaţi că au profitat cei opt inculpaţi sunt Lucian Sânmărtean, Florin Bratu, Dan Alexa şi Adrian Mihalcea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă