6.3 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecialDOSARUL REŢETELOR FALSE. 13 persoane reţinute pentru 48 de ore

DOSARUL REŢETELOR FALSE. 13 persoane reţinute pentru 48 de ore

UPDATE: 13 persoane, printre care mai mulţi farmacişti şi reprezentantul unei firme ce intermedia vânzarea de medicamente, au fost reţinute, marţi seară, în dosarul eliberării de reţete false, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare, informează Realitatea.net.

 

UPDATE: Şase farmacişti şi reprezentantul unei firme care intermedia vânzarea de medicamente au fost reţinuţi, marţi seară, în dosarul eliberării de reţete false, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Audierile în acest dosar continuă, după ce au fost puse în executare, marţi, 26 de mandate de aducere.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus, în cursul lunii octombrie, începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane, medici şi farmacişti, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare mită şi spălare de bani, s-a arătat într-un comunicat de presă al instituţiei remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, medicii şi farmaciştii din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, producând un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzaţi că falsificau reţete prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti din cadrul aceleiaşi reţele farmaceutice, în baza unor înţelegeri, care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la CNAS, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, întrucât primea de la Casa de Asigurări de Sănătate valoarea decontată a medicamentelor, fără ca acestea să iasă fizic din stoc.

Totodată, farmaciştii implicaţi obţineau un profit personal deoarece, crescând în mod artificial vânzările, obţineau prime în plus faţă de salariu, susţin procurorii.

La rândul lor, medicii primeau, de regulă la sfârşitul fiecărei luni, sume de bani sau bunuri în valoare de 3%, uneori până la 5%, din valoarea totală a reţetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta în aceea că medicul prescria reţete cu acoperire într-o situaţie reală, în urma consultării reale a pacienţilor.

UPDATE: Parchetul Capitalei a pus sub acuzare 22 de persoane, între care şi medici, şi farmacişti, pentru înşelăciune, corupţie, fals şi uz de fals, toate în legătură cu falsificarea de reţete pentru eliberarea de medicamente.

Marţi a fost declanşată o acţiune la care participă nouă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 65 de poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei, în cursul acesteia fiind puse în executare 26 de mandate de aducere, potrivit Mediafax.

„În cursul lunii octombrie 2012 Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale faţă de 22 de persoane pentru comiterea, după caz, a infracţiunilor de: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave; fals intelectual şi uz de fals; luare de mită; dare mită şi spălare de bani. Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) – Serviciul de Investigaţii Criminale”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

În cursul zilei de marţi au fost efectuate şase percheziţii în municipiul Bucureşti, după ce în perioada martie 2012, în aceeaşi cauză, au mai fost efectuate un număr de 27 de percheziţii domiciliare.

Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi farmacişti a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete false, cauzându-se un prejudiciu de aproximativ 1.600.000 de lei.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că mai mulţi medici şi farmacişti sunt cercetaţi de Parchetul Capitalei în acest caz de fraudă prin eliberări de reţete, anchetatorii stabilind că nu există pacienţii cărora le erau prescrise medicamente şi eliberate de farmacii, astfel fiind prejudiciată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cazul s-a înregistrat în urma denunţului unei farmaciste, au precizat sursele citate.

_ _ _ _

Poliţiştii sunt pe urmele unei reţele de falsificatori de reţete medicale. 33 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în Bucureşti. Prejudiciul depăşeşte 1,6 milioane de lei, potrivit Realitatea.net.

Suspecţii, medici şi farmacişti. au fost duşi la audieri.

Prejudiciul adus depăşeşte 1,6 milioane de lei.

 

Cele mai citite

Granturi de până la 300.000 EUR pentru microîntreprinderi din București-Ilfov

Linia de finanțare are un buget total de 37,6 milioane EUR, din care 15 milioane EUR reprezintă contribuția Uniunii Europene Antreprenorii care vor să acceseze...

Guvernul schimbă termenul pentru depunerea situațiilor financiare

Noile prevederi sunt deja în Monitorul Oficial și impun depunerea la timp a situațiilor financiare ca o condiție obligatorie pentru aplicarea impozitului pe microîntreprinderi Ordonanța...

Credite rapide de tip IFN: o soluție pentru nevoile urgente și complexe ale bebelușului tău

Venirea pe lume a unui bebeluș este un moment unic și emoționant, dar implică și numeroase responsabilități și cheltuieli. De la scutece, hrană...
Ultima oră
Pe aceeași temă