Fostul sef al Complexului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, a solicitat stramutarea de pe rolul Tribunalului Alba a dosarului in care este acuzat de prejudicii de peste 10 miliarde lei, cauzate prin comercializarea de combustibili falsificati la pompele benzinariei apartinand firmei sale, „Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos, judetul Alba. Termenul de judecata din 9 ianuarie a insemnat o noua amanare in dosarul „Motorinei”, care bate pasul pe loc din toamna anului trecut, de cand a intrat pe rolul Tribunalului.
Ultima motivatie gasita de Toader Ignat a fost cererea de stramutare a cauzei, adresata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De altfel, stramutarea proceselor – sau, cel putin, cererile repetate de mutare a acestora, alaturi de alte tertipuri, au reprezentat o adevarata „tactica” a fostului sef al complexului de vinificatie de la Jidvei si a avocatilor acestuia in procesele cu rechizitorii „de miliarde” din ultimii ani.
Luand act de cererea de stramutare, judecatorii Tribunalului au fixat un nou termen, pe 23 ianuarie, pentru a primi verdictul instantei supreme.
Utilaje defectate de combustibili contrafacuti
In acest dosar, fostul sef al Complexului de Vinificatie de la SC „Jidvei” SRL este acuzat ca a comercializat, prin statia de combustibil apartinand firmei sale, „Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos, combustibili de tip „M”, „P” si „Nafta”, vanduti pe post de motorina sau benzina. Prejudiciile cauzate societatilor din zona – atat de stat, cat si private – precum si persoanelor fizice, se ridica la miliarde de lei.
Conform unor prime estimari, se pare ca motorina falsificata ar fi „gripat” aproximativ 80 de tractoare din zona (comunele Jidvei si Cetatea de Balta). Dupa demararea cercetarilor au inceput sa curga reclamatii la adresa lui Ignat si din partea persoanelor particulare.
In total, prejudiciul cauzat numai statului prin sustragerea de la plata impozitelor, accizelor si a taxelor aferente de catre firma lui Ignat si de inca o benzinarie din Blaj, apartinand SC „Oil Petrocom” SRL, se ridica la aproximativ 12 miliarde lei vechi. Suma reprezinta atat taxa pe valoare adaugata neadmisa de la deducere, cat si impozitul pe profit aferent unor cheltuieli nedeductibile, conform raportului de expertiza contabila dispus in cauza.
Ignat a fost condamnat la 10 ani de inchisoare la Tribunalul Alba, sentinta mentinuta de Curtea de Apel Alba Iulia, intr-un dosar in care a fost judecat pentru delapidare si insusirea fara drept a desenului sau modelului industrial. El a fost gasit vinovat pentru inregistrarea pe nume propriu a unor etichete folosite de podgoria Jidvei inca din 1970, act anulat de catre Tribunalul si Curtea de Apel Bucuresti.
Sentinta a fost atacata cu recurs. Un alt dosar, in care Ignat este cercetat pentru un prejudiciu de peste 82 miliarde lei cauzat SC „Jidvei” SRL a ajuns la Tribunalul Bucuresti dupa o serie de peregrinari la tribunalele din Alba si Mures. Instanta din Capitala a luat prima masura concerta, respectiv sechestrul asigurator pe bunurile inculpatului, dupa peste 4 ani si opt luni de proces.