» Mapa profesionala de 94 de pagini a Monicai Macovei scoate la iveala profesionalismul fostului ministru al justitiei, dar si conflictele sale cu procurorii vechiului sistem.
» Monica Macovei nu are nimic impotriva publicarii dosarului sau profesional, desi nu ocupa nici o functie publica.
Parchetul General a dat publicitatii mapa profesionala a Monicai Macovei, dupa scandalul provocat de scoaterea la iveala a trecutului Noricai Nicolai, nominalizata de premier pentru portofoliul justitiei, dar respinsa de presedinte din cauza greselilor facute in perioada cand era procuror la Oltenita. Macovei spune ca e de acord "cu publicarea acestui dosar", dar crede ca publicarea "ar fi trebuit sa aiba loc dupa instalarea noului ministru al justitiei" fiindca nu are nici o relevanta "in contextul actualei lupte politice". Mapa profesionala a Monicai Macovei se refera la pregatirea sa profesionala, la calatoriile facute in occident inainte de 1989, dar si la felul in care se raporta inainte si dupa revolutie la superiorii sai.
Monica Macovei, fosta Gherghescu, a terminat Facultatea de Drept in 1982 cu media 10, fiind "un membru PCR care a participat la toate actiunile cultural-educative din facultate". A fost repartizata la Procuratura Giurgiu, de unde, dupa doi ani i s-a aprobat transferul in Bucuresti la Procuratura Sectorului 1 Bucuresti. In anul 1984, fostul procuror general adjunct Gheorghe Diaconescu (cel care in decembrie 1989 a fost la Timisoara, de unde a trimis 44 de cadavre la Bucuresti pentru a fi arse cu scopul de a se sterge urmele crimelor) ii recomanda Monicai Macovei sa aprofundeze studiul practicii judiciare, sa-si organizeze judicios timpul de munca pentru a solutiona cu operativitate dosarele. Intr-o fisa de apreciere profesionala din anul 1988 se precizeaza ca Monica Macovei a avut un rol important "in actiunile privind persoanele a caror activitate nociva a fost pusa in discutie de organele de Militie". In acel an Macovei a facut 114 deplasari la Militie si 18 verificari ale arestului. "Erau activitati curente. Procurorii de la supravegherea urmaririi penale aveau obligatia sa participe la activitatile de prevenire facute impreuna cu Militia, sa verifice respectarea legalitatii in dosarele facute de Militie si sa verifice conditiile din arest" ne-a declarat un procuror de supraveghere din acea perioada, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Potrivit mapei profesionale, conflictele Monicai Macovei cu sefii au aparut abia in 1996, pe cand ea era procuror la Parchetul General-Serviciul pentru Apararea Drepturilor Omului si Criminologie si a intrat in conflict cu procurorul general Nicolae Cochinescu, instalat in functie de catre presedintele de atunci Ion Iliescu. Macovei a cerut public, de mai multe ori, demisia lui Cochinescu, pe motiv ca acesta nu respecta legile de baza ale democratiei.